Спеціальні потреби

Трампу рано розслаблятись, хоча Манафорт іде під суд за "гроші Януковича" - західні коментатори


Перепрошую, але ж тут йдеться про події, які відбулися роки тому, до того, як Пол Манафорт приєднався до виборчої кампанії Трампа. Чому слідчі не фоксуються на брехунці Гілларі Клінтон та демократах??
Президент США

Після оприлюднення інформації про висунення офіційних звинувачень колишньому американському раднику Януковича та голові виборчої кампанії Трампа аудиторія експертів та оглядачів розділилась на два табори: одні - спекулюють, чи подальші свідчення Манафорта кинуть тінь на президента США Трампа та підкріплять пересуди про буцімто зв'язок табору Трампа із Кремлем; інші - вказують, що висунуті Манафорту звинувачення стосуються виключно його роботи в Україні і нібито навіть розвіюють закиди про змову Трампа та Росії.

Лідер групи останніх - безумовно сам президент США.

Читайте: Манафорт і Ґейтс здалися ФБР, постануть перед федеральним судом США

Читайте: Манафорту висунуто звинувачення за 12 пунктами

"Перепрошую, але ж тут йдеться про події, які відбулися роки тому, до того, як Пон Манафорт приєднався до виборчої кампанії Трампа. Чому слідчі не фоксуються на брехунці Гілларі Клінтон та демократах????... І ще - немає жодної змови із Росією", - твітує Дональд Трамп у понеділок зранку.

Йдеться про грошові перекази 12 років тому та Україну? Тож ситуація не має нічого спільного із Трампом, виборами та Росією?? Ось на каналі CNN засмутяться
Екс-радник Трампа

Не розумієте, чому президент США говорить про Клінтон? Вам сюди, до нашого попереднього матеріалу. Але якщо коротко - республіканці у Конгресі розслідують обставини продажу стратегічно важливої для США компанії Uranium One (відбулося за президентства Обами, та відповідно перебування Гілларі Клінтон на посаді державного секретаря США), за який російські компанії буцімто щедро приплатили чоловіку тодішньої державного секретаря Біллу Клінтону та Фундації родини Клінтонів.

Якщо подивитись на суть звинвачень, відповідно до видання The Hill, Трамп має рацію.

Одна з причин, чому українці бідні. Лише подивіться на текст звинувачення, щоб побачити, як з України висмоктували гроші", - твітує журналіст
Тім Джуда, журналіст

"Звинувачення стосуються роботи Манафорта та його помічника Ґейтса на прокремлівську політичну партію в Україні ("Партія регіонів" - прим. ГА), за яку, як стверджують в уряді США їм заплатили десятки мільйонів доларів, які вони пізніше відмили, "щоб приховати виплати з України від влади США", - пише The Hill.

"Звинувачення проти Манафорта схоже стосуються його лобіювання в інтересах України, фінансових оборудок та лжесвідчень щодо них", - твітує Джош Доузі з видання Politico.

У частини прихильників Трампа - свято через суть звинувачень проти Манафорта.

"Йдеться про грошові перекази 12 років тому та Україну? Тож ситуація не має нічого спільного із Трампом, виборами та Росією?? Ось на каналі CNN засмутяться", - твітує Себастьян Ґорка, колишній радник президента США із питань нацбезпеки, який нещодавно залишив посаду.

Саме тема роботи Манафорта з Україною (подробиці, а саме те, що Манафорт працював із режимом Януковича стрімко губляться у зливі новин) на вустах значної кількості коментаторів

Робота в Україні "була роботою в інтерсах Росії"
Моллі Мак'ю, експерт з російської пропаганди

Інші - відзначають, що нинішні проблеми Манафорта найбільше "аукнуться" не Трампу, а Тоні Подесті, американському лобісту, який також працював на інтереси Януковича в Україні, буцімто, за вказівками Манафорта. Пікантність ситуації у тому, що Тоні Подеста є братом Джона Подести, колишнього голови виборчої кампанії ... Гілларі Клінтон, а до того був радником Барака Обами.

"Звинувачення Манафорту не сулять нічого хорошого клану Подест, чий лобізм в інтересах українських замовинків координував Манафорт", - твітує політичний оглядач видання TYT.

"Розбито спроби лобістів з Podesta Group переконати всіх, що вони працювали в інтересах реформ в Україні, а не на режим Януковича", - твітує про звинувачення Кеннет Фоґель, журналіст видання Politico.

А що ж кажуть ті, хто сподівався, що Манафорта "пов'яжуть" саме на втручанні у вибори на боці Росії.

Такі коментатори зараз спираються у своїх коментарях не на букву звинувачень, а на асоціативне мислення.

"З приводу новин про те, що звинувачення проти Манафорта стосуються "роботи в Україні, а не 2016-го року та Росії". Давайте мислити чітко: Якщо він взяв російські гроші одного разу, то візьме їх знову. Якщо хтось один раз проштовхував інтереси Росії всупереч національним інтересам США, він ймовірно це зробить знову. Якщо хтось одного разу працював на корумповану еліту і проти демократії, вій ймовірно це зробить знову. Бо щойно хтось починає брати брудні, незаконні гроші, то він або вважатиме, що заслуговує їх, або стане вразливим до маніпуляцій. "Робота в Україні" була роботою в інтерсах Росії", - твітує Моллі Мак'ю, відомий експерт з питань російської пропаганди.

"Саме Манафорт примусив Трампа та Республіканську партію змінити політичну платформу (щодо озброєння України)", - твітує Чері Джейкобас, політичний оглядач The Hill та USA Today.

"Манафорту платив колишній диктатор України за послуги, спрямовані проти військ НАТО. Манафорт налаштований проти США, як і той, хто його найняв на роботу", - прозоро натякає на президента США Джеймс Міллер, відомий західний експерт з питань конфлікту в Україні.

Загалом ситуація із звинуваченнями проти Манафорта відверто заплутала багатьох.

Про власну нездатність зрозуміти про що йдеться, наприклад, відверто заявила зірка соцмереж та прихильниця Трампа Кассандра Бенкс.

"Хтось порекомендуйте мені добру, неупереджеу статтю про події із Манафортом. Я заплуталась, чому робота в Україні дорівнює роботі на Росію?", - твітує Бенкс.

Втім, що здаєтья можна спрогнозувати із точністю - так це те, що американське правосуддя таки взялося за чоловіка, який як видається роками наживався на грошах вичавлених з України корумпованим режимом Януковича. Такої думки дотримується британський журналіст Тім Джуда.

"Одна з причин, чому українці бідні. Лише подивіться на текст звинувачення, щоб побачити, як з України висмоктували гроші", - твітує журналіст.

Дивіться також: Як республіканські ідеї можуть бути втілені в Україні - інтерв'ю з президентом Міжнародного республіканського клубу

XS
SM
MD
LG