Спеціальні потреби

Вибори в Росії. Партія «Інтернету» перемогла партію «телевізора»


Партія «Єдина Росія» набрала менше 50% голосів на парламентських виборах, що відбулися в Росії у неділю. Провладна партія збереже за собою більшість у Державній Думі, але втратить конституційну більшість. Такі скромні результати непокоять Кремль, а особливо Володимира Путіна, якому у березні знову тримати іспит виборами, цього разу на президентську посаду. Експерти зауважують, що втрата популярності «Єдиної Росії» можливо відбувається завдяки розвитку Інтернету і альтернативних джерел інформації, які влада не здатна контролювати.

Через три місяці Путін знову пройде випробування виборами. Президентськими. І хоч мало хто сумнівається у його перемозі, після недільних виборів у Путіна, схоже, з’явився привід для хвилювання. Так вважає незалежний оглядач Лев Ґудков:

«Державна Дума після виборів особливо не зміниться, але психологічно режиму Путіна завдано сильний удар».

«Єдина Росія» здобула лише третину голосів у Санкт-Петербурзі, на Батьківщині Путіна та Медведєва. У Москві перші екзитполи показували, що «Єдина Росія» отримає 27% голосів. Офіційні результати були зовсім іншими – 46,5%.

Влада грубо підтасувала результати виборів у Москві та інших великих містах, вважає опозиційний політик Володимир Рижков:

«Найбільш катастрофічна ситуація для них склалася у Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі. У великих містах, так званих мільйонниках. Це абсолютний провал для путінської партії. Я думаю, їхнім реальним результатом є 30-35%. Це означає, що 10-15% вони сфальсифікували».

Міжнародні оглядачі також вважають, що російські вибори пройшли з суттєвими порушеннями, які ставлять під сумнів їх демократичність. Позицію Сполучених Штатів з цього приводу висловила держсекретар Гілларі Клінтон:

«Ми серйозно занепокоєні тим, як пройшли ці вибори. Незалежним політичним партія, таким як «Парнас», було відмовлено в реєстрації. А у попередньому звіті ОБСЄ наводяться приклади фальсифікацій – видування бюлетенів, маніпуляції зі списками виборців та інші методи. Росіяни, як будь-який інший народ, заслуговують, щоб їхній голос був почутий, а їхній вибір врахований».

У Москві, незалежні Інтернет-медіа відновили роботу після масованих хакерських атак у день виборів. Марк Фейґін, юрист, який представляє інтереси опозиції вірить, що саме розвиток Інтернету змінює політичний ландшафт у Росії:

«У великих містах не люблять Путіна. Чому? Тому що вони мають альтернативні джерела інформації. Кількість Інтернет-користувачів у Росії швидко росте».

Попри фальсифікації, російська опозиція вірить, що час на боці зростаючої армії російських Інтернет-користувачів, вважає Володир Рижков:

«Вчора був історичний день, оскільки партія Інтернету перемогла, а партія телевізора програла».

Нещодавно Росія обігнала Німеччину і стала країною з найбільшою кількістю Інтернет-користувачів у Європі. Понад 51 мільйон людей мають доступ до мережі. І неділя, можливо, стала першим днем, коли Володимир Путін відчув їхню справжню силу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG