Спеціальні потреби

Вибори в Росії: реакція Сенату США


Вибори в Росії: реакція Сенату США
Вибори в Росії: реакція Сенату США

Адміністрація Обами вітає той факт, що десятки тисяч росіян змогли безперешкодно взяти участь у мирній демонстрації в Москві минулої суботи, заявив у середу 14-го грудня помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Філіп Гордон.

«У демократичній державі громадяни мають право висловлювати свою думку на законних підставах, а влада повинна забезпечити безпечні умови здійснення цього права. Ми були дуже натхнені тим, що росіяни скористалися цим правом, а влада виконала свої обов'язки», – зазначив Гордон, виступаючи в підкомітеті у справах Європи Сенату США, де пройшли слухання про порушення прав людини в Росії і фальсифікації на виборах до Держдуми.

Помічник держсекретаря підкреслив, що Сполучені Штати як і раніше вважають неприйнятними численні порушення, про які повідомляли міжнародні оглядачі, і сподіваються на те, що влада проведе розслідування всіх випадків фальсифікацій.

У той же час в ексклюзивному коментарі «Голосу Америки» Гордон заявив, що, незважаючи на серйозні порушення на виборах, Росія все ще може стати повноцінною демократією.

Теми вступу Росії до Світової організації торгівлі та скасування поправки Джексона-Веніка Конгресом США проходили червоною ниткою через всі слухання в американському Сенаті.

Відповідаючи на зауваження сенатора Бенджаміна Кардіна про те, що вступ у свій час Китаю в СОТ ані вирішив проблем в американсько-китайських торговельних відносинах, ані зменшив кількість порушень в сфері прав людини в цій країні, Гордон зауважив, що вступ Росії в організацію також не стане панацеєю від усіх проблем.

«На жаль, такої панацеї немає. Тим не менш, ми сподіваємося, що факт прийняття Росії до СОТ допоможе. Ми не думаємо, що це стане нашою чарівною паличкою, за допомогою якої ми зможемо вирішити всі проблеми, пов'язані з правами людини в Росії. Тому ми прекрасно розуміємо, що нам потрібно знайти нові механізми підтримки демократії та прав людини в Росії. Однак я хотів би підкреслити, що поправка Джексона-Веніка аж ніяк не є вирішенням цієї проблеми», – зауважив помічник держсекретаря.

Коментуючи чутки про те, що поправка Джексона-Веніка буде скасована Конгресом найближчим часом і її швидше за все змінить новий законодавчий акт, основою якого стане розширений «список Магнітського», Гордон зауважив, що Держдепартамент розглядає ці акти роздільно.

Заступник помічника держсекретаря з питань демократії, прав людини та праці Томас Мелія також виступав на слуханнях у підкомітеті у справах Європи Сенату США. Він заявив, що тільки самі росіяни вправі визначати політичний лад в своїй країні:

«Сполучені Штати не можуть змусити Росію поважати права людини, так само як і ми не можемо власноруч побудувати демократію в цій країні. Тільки самі росіяни можуть це зробити. Все, що ми можемо зробити, це підтримувати і допомагати громадським організаціям, які просувають права людини, верховенство закону і демократію».

Директор правозахисної організації Дім свободи Дейвид Креймер, запрошений на слухання в якості експерта, заявив про необхідність вжиття заходів у справі Магнітського на законодавчому рівні не тільки в США, але і в парламентах Європи та Канади.

«Це необхідно для того, щоб продемонструвати російським чиновникам, якщо вони будуть і далі брати участь у жорстоких порушеннях прав людини, вони будуть покарані. І в даному випадку це покарання має включати не лише позбавлення можливості подорожувати в США, але і заборона на здійснення фінансових операцій в західних банках з їх нечесно заробленим капіталом», – заявив Креймер.

XS
SM
MD
LG