Спеціальні потреби

Чи росіяни справді готуються до війни? The Washington Post аналізує 5 можливих ознак


Певні події, які відбуваються цими днями в Росії, ніби вказують на те, що країна дійсно готується до війни. Мова про бункери і нормування продуктів; переміщення ракет; політики, які висловлюють страшні попередження – чи це провісники російсько-американського конфлікту?

Про це пише Дейвід Філіпов у статті «Готуються росіяни до війни?», опублікованій на сайті впливової вашингтонської газети The Washington Post.

Московське бюро WP спробувало розставити по порядку ознаки, щоб проаналізувати, наскільки великою є ймовірність того, що Росія готується до бою.

1. Нові бомбосховища

В одному з районів Москви з'явився плакат, автор якого просить мешканців віддати по 500 рублів (близько 8 доларів) на будівництво нового бомбосховища через «очікувану ядерну атаку на [Росію] з боку недружніх країн (США і їх союзників)».

Ознака війни? Безумовно ні. Це виявилося фальшивкою, ймовірно, спрямованою на викачування грошей у пенсіонерів.

2. Додаткова норма хліба

Губернатор Санкт-Петербурга схвалив план щодо забезпечення кожного з 5 мільйонів мешканців міста додатковими 300 грамами хліба протягом 20 днів.

Ознака війни? Ні. Це швидше рекламний трюк. Російські коментатори швидко вхопилися за спогади Другої світової війни, коли німецька армія тримала в облозі місто (тоді Ленінград) протягом 900 днів. «Це вдвічі більше, ніж норма під час блокади [Ленінграда]», - пише військовий аналітик Олександр Ґольц в «Щоденному журналі». «Крім того, зрозуміло, чому вони розраховують лише на 20 днів: беручи до уваги сучасну зброю, більше і не потрібно».

3. Політики, що розпалюють мілітаристську істерію

Депутат-ультранаціоналіст Володимир Жириновський попередив: якщо Америка обере президентом Гілларі Клінтон, «буде війна».

Ознака війни? Ні. Жириновський, який поклявся анексувати Аляску, зрівняти з землею Польщу і країни Балтії, і поневолити Грузію, такими гучними заявами привертає увагу. Але його смішно названа «Ліберально-демократична партія Росії» контролює 39 з 450 місць в російському парламенті, і він завжди голосує згідно з наказами Кремля. Він прихильник Дональда Трампа, але він дуже далекий від ядерної кнопки.

4. Набір нової армії
Уряд Росії схвалив поправки до закону, які дозволяють збільшити склад армії шляхом підписання шестимісячних оплачуваних контрактів з резервістами і ветеранами.

Ознака війни? Скоріш за все, ні. Олександр Ґольц сказав, що становище справді тільки на «період надзвичайних обставин», таких як реагування на стихійні лиха або внутрішні заворушення. Але одну ситуацію - «для підтримки або відновлення миру і безпеки», - можна тлумачити, як дії за межами Росії. «Не можна виключати можливість того, що Москва обмірковує розгортання масштабної наземної операції в Сирії», - зазначив Ґольц. Його логіка: Кремль неодноразово обіцяв не відправляти призовників воювати в інших країнах. Ця обіцянка не стосується професійних солдатів. Звичайно, розміщення військ у Сирії, де Росія вже пригрозила збивати літаки США, може призвести до реальної війни. Але внесення цієї поправки не гарантує негайної передислокації солдатів.

5. Пересування ракет

Росія перемістила ракети з ядерною бойовою частиною під Калінінград - регіон, який межує з країнами Балтії.

Ознака війни? Насправді ні. Ця новина викликала занепокоєння у деяких коментаторів, які заявили, що ми на межі ядерної війни, і, безумовно, турбуватися почали країни Балтії і Польща, які знаходяться в межах досяжності ракети «Іскандер».

Генерал-майор Ігор Конашенков, речник Міністерства оборони Росії, сказав, що один «Іскандер» був спеціально виставлений під пролітаючий американський розвідувальний супутник для уточнення параметрів роботи цього космічного апарату», і що розгортання було частиною регулярних навчань. Міністр закордонних справ Литви, яка межує з Калінінградом, назвав цей крок переговорною тактикою, хоча і досить неприємною.

Дивіться також: Чи справді Росія перетворюється на «країну-вигнанця»?

Чи справді Росія перетворюється на «країну-вигнанця»? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00




  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG