Спеціальні потреби

Експерт у галузі розвідки написав книжку про плани Росії щодо зриву американських виборів


Малкольм Нанс
Малкольм Нанс

Експерт у галузі розвідки написав книжку про плани Росії щодо зриву американських виборів

Малкольм Нанс вкрай стурбований тим, що може статися під час підрахунку голосів американських виборців 8 листопада.

За словами Нанса, який 33 роки пропрацював в сфері боротьби з тероризмом і розвідки, у нього є вагомі докази того, що Росія намагається втрутитися в хід американських виборів, щоб допомогти республіканцеві Дональду Трампу і нашкодити демократу Гілларі Клінтон.

Як зазначає експерт, кілька приватних компаній знайшли в кібератаках проти Демократичної партії слід російських хакерів.

За його словами, аналогічні сліди були виявлені при кібератаці на українські електростанції і німецький парламент. Свої докази Нанс викладає в опублікованій минулого тижня книжці «Змова про злом Америки» (The Plot to Hack America).

Минулої п’ятниці Міністерство внутрішньої безпеки та директор з питань національної розвідки опублікували спільну заяву, в якій звинуватили Росію в кібератаках на американські політичні організації.

Федеральні органи влади також вважають, що російські хакери стояли за атаками на підрядника виборчих органів Флориди, які могли привести до витоку особистих даних виборців з цього штату.

За словами Нанса, російська військова розвідка також здійснила кібератаки на бази даних про виборців в Іллінойсі та Аризоні.

При цьому він боїться не того, що російські агенти спробують зламати окремі машини для голосування, а того, що кібер-махінації на рівні штатів дискредитують результати виборів у цілому.

«Набагато легше створити хаос в день виборів, в кінці дня, в якому-небудь з спірних штатів, на кшталт Флориди, Огайо або Пенсільванії, про які Трамп говорив, що там його можуть обійти нечесним шляхом», – вважає експерт.

Для цього знадобиться лише проникнути в комп'ютер, на якому підраховуються результати за штатом, і «прибрати кілька цифр з однієї колонки, переставивши їх в іншу, а потім назад 5 хвилин по тому, щоб люди зрозуміли, що був злом», – пояснює Нанс.

На початку цього тижня президент Володимир Путін відкинув ці звинувачення, кажучи, що втручання в американські вибори не було б в інтересах Росії. Він сказав, що американські органи влади повинні звертати більшу увагу на зміст електронної пошти, замість того, хто викрав і виявив її.

Також Трамп повторно запитував, чому Гілларі Клінтон та інші особи кажуть, що за атаками стоїть Росія, і дуже позитивно висловився про Путіна як сильного лідера.

І до якого результату призведе втручання Росії в американські вибори?

«Це створить хаос у всьому виборчому процесі і дасть однієї зі сторін можливість заявити, що вибори недійсні і треба провести їх заново, – каже він. – А це може в дослівному сенсі викликати конституційну кризу в США, якщо не громадянську непокору і насильство».

Нанс спростовує підозри, що він звинувачує Росію в підтримці Трампа з політичних причин.

«Це не партійна справа. Хтось, а саме іноземна розвідка за вказівкою колишнього директора КДБ, намагається зламати американську виборчу систему, вперше за 240 років», – зазначає він.

Експерт із зовнішньої політики з інституту Брукінґса Томас Райт заявив в інтерв’ю «Голосу Америки», що Трамп і Путін мають подібні погляди на світ, оскільки Трамп виступає проти НАТО та інших військових альянсів в Європі і Азії і неодноразово шанобливо висловлювався про авторитарні режими.

Дивіться також: Як волонтери з української діаспори США допомагають Україні

Як волонтери з української діаспори США допомагають Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

XS
SM
MD
LG