Спеціальні потреби

Режим санкцій проти Росії необхідно продовжити щонайменше на рік – колишній генсек НАТО


Андерс Фоґ Расмуссен
Андерс Фоґ Расмуссен

«У 2014 році мало хто міг подумати, що Захід - і зокрема ЄС - зберігатиме санкції проти Росії, накладені за її дії в Україні, більше двох років», - пише у виданні The Financial Times колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

«І все-таки, незважаючи на тверду позицію Європи, Москва лишається незворушною. Подивіться хоча б на Крим: Кремль відчуває себе настільки вільно, що провів парламентські вибори на окупованій ним території», - наголошує екс-генсек НАТО.

Росія грає безпекою своїх сусідів так, як сама забажає
Андерс Фоґ Расмуссен

«Росія грає безпекою своїх сусідів так, як сама забажає. У деяких випадках вона експортує ті самі руйнівні практики на внутрішню політику західних демократій. Причина проста: вона знає, що може це», - заявив Расмуссен.

«Режим санкцій, узгоджений країнами ЄС, зробив замало щодо стримування Росії. Саме тому, коли наступного тижня лідери ЄС зустрінуться для обговорення відносин з Росією, вони мають принаймні розглянути питання про продовження чинних санкцій на 12 місяців замість шести», - вважає він.

«Спочатку шестимісячний термін був призначений, щоб синхронізувати режим санкцій з цілями підписаної у вересні 2014 року першої Мінської угоди, згідно з якою Росія повинна була вивести з території України іноземних бойовиків і військову техніку та повернути Україні контроль над кордонами», - пише Расмуссен.

Режим санкцій, узгоджений країнами ЄС, зробив замало щодо стримування Росії
Андерс Фоґ Расмуссен

За словами екс-генсека НАТО, в той час ще була надія на те, що всі сторони, включаючи Росію, будуть виконувати домовленості. Стало ясно, одначе, що у Росії немає такого наміру.

На думку Расмуссена, наявні у ЄС засоби мають бути пристосовані до нової реальності – виконання Мінських угод просувається повільними темпами і шестимісячного строку недостатньо. Крім того, практика продовження санкцій на шість місяців є згубною.

При кожному продовженні санкцій на півроку рішучість європейських лідерів виявлялася дещо слабшою, ніж попереднього разу, - зазначає Расмуссен. У свою чергу, Росія зосереджувала свої зусилля на спробах розділити уряди ЄС і збільшувала або пом’якшувала тиск на Донбас, як сама забажала.

Продовження на 12 місяців санкцій проти дій Росії в Україні буде потужним сигналом
Андерс Фоґ Расмуссен

Екс-генсек НАТО переконаний, що продовження санкцій на довший строк буде на користь і внутрішній політиці окремих держав, де цим питанням менше спекулюватимуть під час виборчих кампаній.

«Продовження на 12 місяців санкцій проти дій Росії в Україні буде потужним сигналом. Це продемонструє таким людям, як президент Володимир Путін, які кидають виклик міжнародному праву, що європейські уряди, поряд із США, все ще можуть знайти в собі рішучість відповідати на великі проблеми нашого важкого десятиліття», - підкреслив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен у статті у видання Financial Times.

Дивіться також: Чи справді Росія перетворюється на «країну-вигнанця»?

Чи справді Росія перетворюється на «країну-вигнанця»? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG