Спеціальні потреби

Вагітність і біологічний годинник


Вчені Єльського університету прийшли до висновку, що сучасні жінки не цілком усвідомлюють, чим ризикують, відкладаючи народження дитини. Багато жінок переконані, що лікарі допоможуть їм завагітніти практично в будь-якому віці.

Як зазначає один з авторів дослідження – Паскуале Патріціо – все частіше до медиків звертаються жінки старше 43 років, які розраховують без проблем зачати дитину. Незадовільні результати стають для них гірким розчаруванням.

Сьогодні багато жінок не квапляться народжувати дітей, бажаючи спочатку завершити освіту, побудувати кар’єру та знайти відповідного партнера. Тим часом мало хто з них замислюється, що з роками репродуктивна здатність слабшає, і навіть найсучасніші технології можуть виявитися безсилі перед віковим безпліддям.

Згідно з медичною статистикою США, кількість випадків застосування екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) з 2003-го по 2009-ий рік зросла на 9% серед жінок молодше 35 років і на 41% серед пацієнток старше 40. При цьому частка успішних ЕКЗ серед жінок 42 років і старше, як і раніше становить лише 9%. До того ж у вагітних старшого віку підвищується ризик різноманітних ускладнень.

Патріціо вважає, що боротися з цією сумною тенденцією слід за рахунок активного поширення інформації про репродуктивне здоров'я. На його думку, лікарі повинні своєчасно попереджати пацієнток про те, з якими проблемами вони можуть зіткнутися, вирішивши почекати з народженням дитини, а також розповідати їм про те, які методики дають найбільшу гарантію завагітніти в майбутньому.

Так, Патріціо рекомендує жінкам задуматися про замороження яйцеклітин – ця стратегія підходить тим, хто поки не готовий мати дітей, але хоче, щоб генетичний матеріал майбутньої дитини походив саме від матері. Значно підвищує шанси на успіх ЕКЗ і використання донорської яйцеклітини. «Це перевірені технології і їх не варто вважати експериментальними», – підкреслює вчений.

Матеріал з докладним викладом результатів дослідження опублікований журналом «Fertility and Sterility».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG