Спеціальні потреби

Науковці пояснюють чому у США зростає кількість народження двійнят


За останні три десятиліття у Сполучених Штатах значно зросла кількість випадків народження двійнят. За статистикою 3% вагітностей закінчуються народженням двійні. Медики пояснюють це перш за все розвитком репродуктивної медицини, зокрема технології пробіркового запліднення, а також тим фактом, що жінки сьогодні не поспішають народжувати та часто вагітніють першою дитиною після тридцяти.

У Джуді та Брента п’ять років тому народились дизиготні близнюки – хлопчик та дівчина. Джуді каже, що виховувати близнюків не просто:

«На кожній стадії виникають свої особливості. Коли їм було трохи більше року – ми це називаємо нашим солодкими спогадами – вони самостійно вставали, сідали, повзали, але далеко не відповзали. Відтак почали ходити та бігати, і, звичайно ж, у протилежних напрямках».

Дедалі більше жінок народжують у більш пізньому віці. Лікар Ларрі Ренд пояснює, як це впливає на народжуваність близнюків:

«У жінок старшого віку овуляція відбувається по-іншому. Як правило, організм одночасно виробляє дві яйцеклітини, і якщо запліднюються обидві – от вам і двійня. Крім того, у більш пізньому віці завагітніти стає складніше, це займає більше часу, можуть виникнути певні ускладнення, збільшується вірогідність викидня. Тому пацієнтки у багатьох випадках проходять репродуктивну терапію».

Ключовим елементом репродуктивної терапії є приймання гормональних ліків, що знову ж таки збільшує шанси визрівання у жінки більше, ніж однієї яйцеклітини одночасно. Мейган Тейлор, проходячи курс лікування від безпліддя, приймала гормональний препарат, а відтак подружжя вдалося до пробіркового запліднення:

«Я була дуже здивована, хоча нам і сказали, що це може статися. Все одно, ми були трошки приголомшені, переживали, чи впораємось з двійнею. Але ми дуже вдячні, на той момент ми просто були щасливі завагітніти».

Вагітність двійнею може мати певні ускладнення, як то передчасні пологи та низька вага немовлят. Жінки, вагітні двійнею, потребують більше медичної уваги як під час вагітності, так і під час пологів. Ризики здоров’ю матері включають вірогідність виникнення діабету, підвищений тиск, необхідність кесаревого розтину. Втім, лікар Лорі Ґрін каже, що медики вже мають великий досвід роботи з вагітними двійнею мамами, а відтак ризики, пов’язані з народженням близнюків постійно зменшуються:

«З двійнями ми вже маємо великий досвід. Ми пильно слідкуємо за їх розвитком, розуміємо всі ризики, можемо запобігти передчасним пологам, постійно перевіряємо кров’яний тиск, рівень цукру в крові, так що на сьогоднішній день лікарі вже комфортно почуваються з такими вагітностями».

Кількість випадків народжуваності двійнят збільшилася по всій країні та серед представниць всіх вікових та етнічних груп. Втім, найбільше близнюків народили білі жінки, віком після 30-ти.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG