Спеціальні потреби

Уряд США виділив 50 мільйонів доларів на боротьбу з хворобою Альцгеймера


Одним з найбільших навантажень на медичну систему США з часом стане хвороба Альцгеймера. Підступна втрата пам’яті – поки що невиліковна хвороба, яка вимагає суттєвих витрат для постійного догляду за хворими. Тож Адміністрація Обами посилює підтримку наукових досліджень. Білий дім щойно виділив 50 мільйонів доларів на пошуки ліків від хвороби Альцгеймера. Вчені вітають додаткові фонди і сподіваються незабаром мати, якщо не ліки, то принаймні ефективний курс лікування чи сповільнення розвитку хвороби.

Нейрохірург Рон Петерсен був одним з перших спеціалістів, які поставили діагноз Альцгеймера колишньому президентові США Рональду Рейгану. Офіційно про це було оголошено у 1994-му. З роками, ознаки хвороби проявлялися все сильніше. У 2004-му Рейган помер у віці 93-ох років.

Науковці, з того часу, навчилися краще розуміти це захворювання. Петерсен зауважує, що найбільший поступ відбувся за останні 5 років:

«Ми навчилися розрізняти ранні особливості хвороби, навіть діагностувати її тенденції, коли люди почуваються ще зовсім нормально. Тепер нам необхідно залучити терапію для того, щоби отримати конкретні результати».

Важливим кроком у подоланні хвороби нейрохірург називає відкриття біохімічних причин захворювання, як також розробку нових методів діагностики, що допомагають виявляти недугу на ранніх стадіях і полегшують догляд за хворими. Однак, Петерсен додає, що для того, аби внести реальні зміни у життя цих пацієнтів украй необхідні ефективні препарати.

«У даний час у нас є препарати для лікування симптомів, однак вони не виліковують хворобу».

Асигнування додаткових коштів на боротьбу з хворобою Альцеймера повинні змінити сьогоднішній стан речей. Френсіс Коллінс – голова Національних інститутів охорони здоров’я вважає, що фонди сприятимуть дослідженням і прискорять пошуки ліків:

«Ми щойно починаємо розуміти, що спричиняє зміни у клітинах мозку хворих на Альцгеймера людей, і як хвороба поширюється на інші клітини. Гроші дають нам шанс, якого в нас ще не було – знайти терапевтичні підходи до вирішення суті проблеми».

Такої думки чимало науковців. Серед них Ґай Айкін – віце-президент американського Фонду медико-санітарної допомоги, що фінансує дослідження хвороби Альцгеймера та інших дегенеративних захворювань:

«Уже в недалекому майбутньому з’явиться можливість лікувати цю прогресуючу хворобу, оскільки з’явився політичний імпульс для вирішення цієї проблеми у найближчі десятиліття. Це може здатися повільним процесом, однак швидкість, з якою дослідження відбуваються, на жаль, є повільним процесом».

З часу виявлення хвороби Альцгеймера минуло 100 років, однак вона досі залишається нерозгаданою таємницею – від причин її появи і до лікування. Утім, сучасний розвиток медицини помножений на політичну волю дає підстави вірити, що боротьбу з Альцгеймером можна буде виграти.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG