Спеціальні потреби

Наради ОБСЄ в Києві - Євромайдан продовжується


Міністри закордонних справ іноземних країн прибувають до української столиці. Протестний Київ зустрічає їх плакатами і натовпами.

«Я хочу жити в безпечній країні».

Люди на вулицях звертаються до єврочиновників по допомогу.

«Ми просимо європейські країни допомогти нам змінити президента. Він відповідає за усе, що зараз коїться в країні».

Зустріч ОБСЄ починається у різкому тоні. Євродипломати в один голос засуджують український уряд за використання сили проти мітингарів і нагадують про провал єроінтеграції. Говорить міністр закордонних справ Великобританії Дейвид Ліддінгтон:

«Мирні демонстрації – це невід’ємна частина життя будь-якої демократичної країни. Я дуже занепокоєний звітами про насильство, за силовий розгін демонстрантів».

Про події в Україні критично висловлюється і міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле:

«Народ України хоче мати можливість самостійно вирішувати своє майбутнє. Ми в ОБСЄ гарантуємо йому право відкрито висловити свою позицію. Новини з України, особливо застосування сили проти мирних протестувальників, мене дуже тривожать. Україна нині головує в ОБСЄ і тому несе особливу відповідальність за захист мирних демонстрацій».

Естафету різких заяв підхоплюють і Сполучені Штати. Після провального для України вільнюського саміту держсекретар США Джон Керрі скасував свій візит до Києва. Тож американську позицію на українському засіданні ОБСЄ озвучує його помічниця Вікторія Нуланд:

«Сумнів не повинно бути. Сполучені Штати підтримують український народ. Людей, які бачить своє майбутнє в Європі і хочуть повернути країні економічну міць. Нині всі сторони мають відмовитися від насильства. А ті, хто порушують права людини – повинні відповісти перед правосуддям. Україна мусить поважати право людей на мирні зібрання».

Залежно від того, який вибір зробить Україна, ми оцінимо наслідки цього вибору для нас і зробимо відповідні висновки, якщо знадобиться – у практичних торговельно-економічних зв’язках з нашим близьким сусідом.
Сергій Лавров
Після зустрічі ОБСЄ європейські дипломати підуть на Майдан і напишуть у свій твітер про мирність тамтешньої акції. А поки що їхнім ударам протистоїть прем’єр Микола Азаров. За розгін Євромайдану – виправдовується, а мітингарям – погрожує. Обіцяє знайти провокаторів і покарати:

«Безпечерно – це тимчасові труднощі. І всіх екстремістів ми попереджаємо – ви порушуєте закон. Це не європейський шлях розвитку, і ми звертаємося до всіх сторін із пропозицією сісти за стіл переговорів».

Сісти за стіл переговорів пропонує і Росія. На саміті ОБСЄ вона представлена міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Той про події на Майдані не згадує, настомість критикує нав’язування Україні європейського майбутнього. І нагадує про східного сусіда:

«Залежно від того, який вибір зробить Україна, ми оцінимо наслідки цього вибору для нас і зробимо відповідні висновки, якщо знадобиться – у практичних торговельно-економічних зв’язках з нашим близьким сусідом».

Втім, і проєвропейські, і проросійські заклики звучать лише відлунням для українського президента. У час, коли до Києва злетілися дипломати з найпотужніших країн світу, Віктор Янукович відбув до Китаю.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG