Спеціальні потреби

Київський Євромайдан готується до тривалого протистояння


Люди не вірять у швидкі поступки влади. Мітингарі утеплюють намети, заготовлюють дрова і розраховують на допомогу киян. З Києва передають наші кореспонденти Руслан Дейниченко і Джим Брук.

Столичний Майдан Незалежності ледве пізнати. Замість новорічних приготувань – тут всюди намети, польові кухні. По периметру барикади із лавок, щитів і залишків ялинки, яку столична влада планувала встановити на площі. Неподалік бутіків, де продають дорогий одяг, козаки із Львівщини зварили нехитрий куліш.

«Вода сало, сіль, пшоно, цибуля, морква».

Колоритний кухар частує усіх бажаючих безплатно . Тут же нарізають цибулю для нової порції. В іншому кінці Майдану розпалює польову кухню студент із Луцька Володимир. Всі продукти принесли прості кияни, каже він:

«Готуємо суп з макаронами для людей. І чай. А цю польову кухню нам козаки дали, дрова теж люди привозять».

Іван керує групою 25 добровольців із Сум. З першого дня живуть на Євромайдані. По черзі пікетують урядові будівлі. Сплять у туристичних мішках у будинку профспілок – так само по черзі. Каже, кияни переважно з розумінням ставляться до незручностей:

«Люди дуже активні – дуже багато допомагають. Дехто останнє несе з дому, щоб підтримати мітингуючих».

Найбільша проблема – це холод. Вночі температура опускається нижче нуля. Іван каже:

«Ось одна куртка, друга, четверта, п'ята і чай».

Місць для ночівлі в будинку профспілок і мерії – не вистачає. Свій намет встановили і утеплюють мітингувальники з Донеччини. На піддони стелять принесені киянами речі – обладнують місця для спання. Сьогодні вперше ночуватимуть у наметі, ставити який допомогли ветерани-афганці.

«Тут спеціальна повітряна подушка, щоб зберігалося тепло».

Місць для ночівлі в будинку профспілок і мерії – не вистачає. Свій намет встановили і утеплюють мітингувальники з Донеччини. На піддони стелять принесені киянами речі – обладнують місця для спання.
Облаштовуються ретельно – каже колишній головний лікар Олександр:

«Тут буде спальня, тут столи, щоб люди харчувалися, тут будемо вести облік людей, які приїздять, щоб ніхто не пропав. Камера збереження для речей».

Самоорганізацію Євромайдану називають мало не взірцевою. А столичні комунальні служби визнають – п опри велику кількість людей, сміття на майдані навіть поменшало. Водночас мало хто з мітингувальників вірить, що влада швидко піде на якісь поступки. Підприємець із Львівщини Роман передбачає – протистояння буде тривалим. І тому готується стояти тут до перемоги:

«Я думаю буду тут доки борода ось така не виросте. Я приїхав на майдан сюди на 2-3 дні. У мене свій бізнес, треба трохи його підправити. Поки мене не буде, приїдуть інші люди на моє місце. Я повернуся за 5 днів і в нас це буде перманентно. Ця революція буде тривати допоки не будуть виконані наші вимоги».

Наступного тижня синоптики обіцяють похолодання і сніг. Це буде ще одним випробуванням Євромайдану.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG