Спеціальні потреби

В Арктиці почалися масштабні російські навчання


Понад 45 000 російських військовослужбовців поряд з авіацією і підводними човнами в понеділок розпочали військові навчання у різних регіонах країни, ознаменувавши початок однієї з наймасштабніших демонстрацій військової сили Москви з тих пір, як її відносини із Заходом спустилися до рівня часів «холодної війни».

Російський президент Володимир Путін наказав привести російський Північний флот в повну бойову готовність у рамках навчань в Арктиці, покликаних, за ознаками, підкреслити порівняно малий масштаб маневрів у сусідній Норвегії, яка є членом НАТО.

«Нові виклики та загрози військовій безпеці підштовхують збройні сили до подальшого зростання їх військового потенціалу. Особлива увага повинна бути приділена стратегічному середовищі на півночі», - цитує агентство «РИА Новости» слова міністра оборони Сергія Шойгу.

За словами Шойгу, наказ надійшов безпосередньо від Путіна, який обіцяв до кінця десятиліття виділити 21 трильйон рублів (340 млрд доларів) на модернізацію російських збройних сил.

Путін тим часом вперше з 5 березня з'явився на публіці. Довга відсутність лідера породила чутки про його хворобу або про державний переворот. У понеділок російський президент зустрівся з лідером Киргизстану Алмазбеком Атамбаєвим в Костянтинівському палаці, в передмісті Санкт-Петербурга.

Норвегія в даний момент проводить навчання під назвою Joint Viking за участю 5 000 військовослужбовців в провінції Фіннмарк, яка межує з Росією в багатому ресурсами районі Заполяр'я, де намагаються затвердити свій вплив обидві країни.

У російських навчаннях візьмуть участь майже 40 тисяч військовослужбовців, 41 військовий корабель і 15 підводних човнів, повідомляє «РІА Новини».

Відносини між Росією і Європою різко загострилися минулого року у зв'язку з українською кризою, що підштовхнуло країни Північної Європи до зміцнення співробітництва на противагу посиленню військової активності Москви.

У НАТО минулого тижня знову заявили, що Росія постачає зброю сепаратистам на сході України, де вже майже рік тягнеться збройний конфлікт, який забрав вже понад 6 000 життів.

Захід і Київ звинувачують Росію в постачанні зброї і бойовиків сепаратистам, Москва ж ці звинувачення наполегливо відкидає.

За словами НАТО, за минулий рік в повітряному просторі Альянсу було перехоплено більше 100 російських літаків - в три рази більше, ніж в 2013 році. У зв'язку з цим літаки цивільної авіації були змушені змінювати курс, а Великобританія підняла по тривозі два перехоплювачі Typhoon, коли над каналом Лам-Манш були помічені два бомбардувальники далекої дії. Норвегія стверджує, що нинішні військові навчання були заплановані ще до української кризи.

«Проте справжня ситуація в Європі демонструє, що ці навчання більш актуальні, ніж будь-коли», - зазначив норвезький генерал-лейтенант Гаґа Лунді.

Російські навчання триватимуть майже до кінця тижня, у той час як країна готується святкувати річницю анексії Криму, здійсненої за підтримки сил спеціального призначення. Також повідомляється, що в Східному військовому окрузі Росії пройдуть навчання за участю 5 000 військовослужбовців, а в Чечні - за участю 500 військових.

Навчання націлені на боротьбу з озброєними ісламськими екстремістами, рух за створення ісламської держави яких поширився по всьому Північному Кавказу.

XS
SM
MD
LG