Спеціальні потреби

Росія тисне на Україну газом, але поступок не буде з обох сторін


Газове питання знову стало каменем спотикання російсько-українських відносин. Обидві сторони незадоволені, але на поступки іти ніхто не збирається, тому до вирішення проблеми далеко, переконують експерти.

Україно-Російські газові переговори пройдуть 27 червня у Донецьку, а на кінець липня запланована зустріч президентів Путіна та Януковича, де питання ціни та поставок газу стане ключовим, проте газові експерти не бачать умов для компромісу.

Україна сьогодні купує російський газ ледь не за найвищими цінами в Європі. В той же час «Газпром» вже переглядає газові домовленості з рядом європейських країн. Так для Польщі закупівельна ціна буде знижена, подібні переговори ведуть німецька та чеська компанії. Ці знижки переважно становитиму 10-15% поточної ціни. Європейці отримують такі цінові поступки через судові позови.

Експерти відмічають, що Україна навряд чи буде позиватися до Росії за газ, навіть попри те, що в діючих газових контрактах є за що зачепитися, адже і обсяги, які має купувати Україна, аж надто завищені й ринкові умови сьогодні вже зовсім інші.

«Нафтогаз» не хоче іти на конфлікт, але в той же час хоче створити ситуацію, в якій «Газпром» буде змушений піти на якісь серйозні переговори», - сказав директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов.

Близько року тому «Нафтогаз» спробував домовитися з «Газпромом» про зменшення обсягів закупки газу до 41 мільярда замість 52 мільярдів кубометрів передбачених договором, але російська сторона на це не погодилася. Оскільки раніше Кабмін затвердив газовий баланс країни на 2012 рік, в якому вже передбачено скорочення закупівлі російського газу, то Україна автоматично не буде виконувати положень раніше підписаного контракту з «Газпромом».

«Україна з початку року не виконує контракт - в контракті чітко передбачена закупівля 52 мільярдів кубометрів газу на поточний рік», - сказав директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунчик. Оскільки українська сторона не має намірів платити за обсяг передбачений контрактом, то «Газпром» на основі цього може подавати позов до Стокгольмського арбітражного суду.

«Це буде найгірший варіант і для Росії, і для України, оскільки доки буде тривати розгляд справи ми повинні будемо виконувати умови діючого контракту, а якщо програємо, то повинні будемо заплатити за увесь цей обсяг», - сказав Марунчик.
«Нафтогаз» не хоче іти на конфлікт, але в той же час хоче створити ситуацію, в якій «Газпром» буде змушений піти на якісь серйозні переговори».
Сергій Толстов


З іншого боку, для «Газпрому» судовий позов також невигідний, адже у цьому разі доведеться оприлюднити повністю увесь контракт. Як для будь-якої комерційної компанії це потенційно означало б виставлення на показ комерційної інформації, це завадить можливості надалі конкурувати на світовому ринку, відмічають експерти.

Марунчик говорить, що Росія й без судового позову може знайти способи тиску на Україну. Одним із них є зменшення транзиту газу через Україну. Так, з весни цього року «Газпром» став активніше використовувати для транспортування газу Білорусь та «Північний потік», в обхід України.

«Такого не повинно бути між партнерами, потрібно сідати і домовлятися. Я не бачу перспектив у такій ізоляціоністській політиці», - сказав Марунчик.

На майбутніх переговорах лідери обох країн будуть займатися перетягуванням ковдри на свою сторону, переконані експерти. Російська сторона буде продовжувати наполягати на створенні двостороннього консорціуму, до активів якого буде передано всю українську газотранспортну систему. Це надасть впевненість російській стороні, що попри будь-який результат українських виборів, наступний уряд не зможе вилучити газотранспортну систему з консорціуму.

Найімовірніше, президент Путін також буде наполягати на тому, щоб Україна приєдналася до митного союзу, утім це вже вступає в конфлікт з інтересами українського бізнесу, який боїться впускати в країну російський капітал і воліє інтегруватися в ринки країн Західної Європи.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG