Спеціальні потреби

Уряд України очікує перегляду газових контрактів, РФ спростовує будь-які домовленості


Український уряд говорить про прогрес на переговорах із Росією щодо перегляду газових контрактів. Водночас в «Газпромі» заперечують, що давали згоду на зміну умов багаторічних угод і висловлюють занепокоєність здатністю українських партнерів забезпечити безперебійний транзит до країн ЄС в зимовий період.

«Керівництво Російської Федерації погодилось серйозно розглянути аргументи української сторони щодо постачання російського газу в Україну і найближчим часом повернутися до проблеми перегляду контракту, який очевидно ставить Україну в нерівні конкурентні умови».
Микола Азаров
Про начебто згоду російського керівництва переглянути обтяжливі для українських споживачів умови постачання газу повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров. Після низки зустрічей з посадовцями РФ він дав зрозуміти, що раніше непохитна позиція партнерів нарешті змінилася:

«Керівництво Російської Федерації погодилось серйозно розглянути аргументи української сторони щодо постачання російського газу в Україну і найближчим часом повернутися до проблеми перегляду контракту, який очевидно ставить Україну в нерівні конкурентні умови», – сказав український прем'єр.

Мовляв, домовився із партнерами розглянути суперечливе питання 27-го червня під час засідання міжурядового українсько-російського комітету з питань економічного співробітництва.

Втім, в Росії надзвичайно швидко відреагували на заяву українського прем'єра, фактично заперечивши її. Відразу декілька російських урядовців заявили, що переговори про перегляд діючих контрактів не ведуться. Водночас керівник російської монополії «Газпром» Олексій Міллер висловив тривогу щодо здатності української компанії забезпечити безперебійний транзит палива до ЄС в зимовий період. За його даними, «Нафтогаз» не закачує в підземні сховища достатньо газу для виконання міжнародних контрактів.

Українські урядовці в свою чергу розкривають деталі власного плану вирішення газової проблеми. В інтерв'ю телекомпанії CNN міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив про ідею створення тристороннього консорціуму з управління системою магістральних газопроводів. За його словами, Україна готова поступитися контролем над ГТС в обмін на гарантії збереження обсягів транзиту та встановлення прийнятних цін на газ. Урядовець стверджує, що сторони (Україна, Росія і ЄС) матимуть рівні частки в компанії.

«Я вважаю, що буде знайдене комплексне рішення, пов'язане із гарантіями транзиту і вартості газу. Україна є одним із найбільших споживачів російського газу в Європі, тому Росія зацікавлена в нашому ринку», – цитує Бойка урядовий сайт. Він прогнозує початок переговорів про створення такого консорціуму відразу після завершення оцінки вартості ГТС.

Ще одним способом змусити Росію переглянути існуючу договірну базу називають поступову відмову від використання дорогого російського палива і його заміна на альтернативні енергоносії. Український уряд має намір пришвидшити розробку власних родовищ сланцевого газу. Микола Азаров звернувся сьогодні до керівництва американської компанії «Chevron», яка вестиме розвідку цього виду палива на заході країни, якнайшвидше розпочати роботу.

«Одним із пріоритетів діяльності нашого уряду є збільшення власного видобутку нафти і газу. Ми вітаємо участь вашої компанії у реалізації нашої великої програми. Ми задоволені, що ваша компанія взяла активну участь у конкурсі на право укладення угоди про розподіл продукції. Ми очікуємо від вашої компанії практичних кроків для реалізації цього великого проекту. Я сподіваюся, що ті технології, які ви використовуєте, дозволять нам швидко розпочати роботи з освоєння цієї площі», – заявив Азаров. Він також анонсував оголошення нових конкурсів з освоєння інших перспективних ділянок.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG