Спеціальні потреби

Держзакупівлі - без контролю процвітатиме тендерна корупція


Рівень корупції у світі
Рівень корупції у світі

Представники різних НГО (неурядових громадських організацій) вказують, що прогресу у сфері держзакупівель після їх контролю замало. Але контролювати краще, ніж не контролювати. Із цим погодився нещодавно і український уряд.

На зустрічі із НГО-«контролерами» прем’єр-міністр Микола Азаров зазначив, що встановивши ефективний механізм контролю за держзакупівлями, прикладів корупції стало значно менше.

«Якщо раніше ця ситуація була кричущою, то зараз ми фіксуємо поодинокі приклади порушень, завдяки тому, що ці процедури стали прозорими і відкритими», – сказав прем’єр-міністр.

У квітні ж планується ще одна зустріч уряду із громадськими активістами, щоб разом створити механізм припинення порушень.

Щоб виробити спільні стратегії у розробці стратегії контролю за держзакупівлями серед громадськості, найактивніші організації зустрілися разом на круглому столі, організованому Проектом Агентства США з міжнародного розвитку «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність».

Представники НГО зазначають, що іноді корупція в сфері держзакупівель починається з найменшого – з навчальних закладів у регіонах. Наприклад, громадська ініціатива «Центр протидії корупції» виявила чимало прикладів по Україні, коли школи вимушені купувати енергоносії (газ) за значно дорожчою ціною, ніж є на ринку.

«За останні декілька місяців ми не дали вкрасти у держави 10 мільйонів гривень. Це різниця між тим, що купив, і тим, що є на ринку», – говорить виконавчий директор «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Втім, він зазначає, що за той самий час вони виявили близько 100 справ, за якими з бюджету було вкрадено 750 мільйонів гривень.

Координатор програм Фонду «Крона» Лариса Сідєльник не вірить у те, що громадські організації можуть якось вплинути на ефективність держзакупівель, зменшити кількість корупції. «Найчастіше все відбувається у відповідності до закону, необхідна інформація з’являється майже вчасно (у віснику Держзакупівель України)», говорить Лариса Сідєльник.

«Може пройти хвиля протестів, когось знімуть, але гроші будуть витрачені», – додає вона.

Контролювати замало, треба ставати активним учасником процесу – переконана радник з політики та адвокатурі «Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ-СНІДом» Ірина Борушик. Її організація вже перейшла від етапу «просто обурення» до участі в спеціальних аукціонах. В їх сфері ціною корупційної закупівлі дорогих та неякісних ліків може стати чиєсь життя.

«Громадські організації повинні ставати учасниками таких процесів, входити у тендерний комітет, відслідковувати учасників аукціонів тощо. Тільки так можна впливати на різних стадіях процесу закупівлі», переконана Ірина Борушик.

На цьому тижні межі контролю громадськістю можуть значно звузитися. Верховна рада планує у другому читанні розглянути законопроект №9634 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель». Документ пропонує вивести з-під дії закону всі державні, комунальні підприємства, та підприємства із державною часткою 50%. Як вказують експерти, це понад 360 мільярдів гривень, які в разі прийняття змін будуть ділитися поза очима українців.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG