Спеціальні потреби

Енергетична співпраця з США як можливість «відв’язатися» від російського газу


Сполучені Штати готові надавати підтримку Україні у зміцненні її енергетичної безпеки, це підтвердив спеціальний представник ;ержавного секретаря США з питань енергетики Ричард Морнінґстар підчас зустрічі з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком у рамках Брюссельського форуму.

«Це позитивний сигнал. У цих складних умовах, коли Україна залежна від російського газу, від високої ціни на нього, нам доводиться шукати альтернативи російському газу», – сказав Голосу Америки експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. «Це може бути видобуток власного газу та альтернативного, в першу чергу сланцевого. США є лідером у цих питаннях, тому можуть надати суттєву допомогу Україні».

За повідомленням прес-служби МЗС, представники України та США обговорили в першу чергу можливості залучення ресурсів міжнародних фінансових інституцій для модернізації національної газотранспортної системи. Утім експерти говорять, що питання не стільки в тому, щоб одразу отримати інвестиції, для України навіть більш важливим може стати залучення американських технологій та обмін інформацією, що врешті може призвести до мільярдних угод та зменшення залежності України від російського газу.

«Нещодавно Україна оголосила про тендер – угоду про розподіл продукції, для бензинових компаній та на видобування альтернативних ресурсів гідровуглецю. Це дуже вадливо, якщо все вдасться – це будуть мультимільярдні проекти. Це буде перший приклад, коли в Україну прийдуть інвестиції у такому обсязі. Це також надзвичайно важливо для зміцнення енергетичної незалежності України», – сказав у коментарі Голосу Америки президент Американської торговельної палати в Україні Хорхе Зукоски.
Від України для цього перш за все потрібна політична воля, говорять експерти.

Альтернатива російському газу

Перший крок у цьому напрямку вже зроблений, компанії Mobil та Shell зараз досліджують цю сферу, зважуючи потенційні вигоди та можливі проблеми. Утім, експерти говорять з упевненістю про те, що американські технології прийдуть в Україну, що в свою чергу дозволить «відв’язатися» від російського газу.

Америка ще раніше брала на себе зобов’язання допомогти Україні в налагодженні стосунків у галузі енергетики на міжнародному рівні. Утім, щоб зменшити залежність від російського газу Україні також варто самій розставити крапки над «і», в першу чергу це стосується кордонів між російським та європейським газом.

«Кордон російського газу повинен бути не на західному кордоні України, а на східному, саме там російський газ повинен ставати європейським, тому що Україна вже давно стала де-юре частиною Європейського газового простору, а тепер це повинно бути де-факто», – сказав директор Центру стратегічних досліджень, Павло Жовніренко. «Україна повинна рахуватися не як транзитер, а як споживач».

Важливим аспектом є технологічна співпраця між країнами, адже, за словами експертів, Україні бракує досвіду щодо розвитку терміналів ЗПГ (зріджений природний газ), у той час як Америка робить важливі кроки по збільшенню свого штату терміналів.

«Якщо запозичити американський досвід щодо ЗПГ терміналів та працювати з американськими компаніями – це дозволить зменшити закупівлю російського газу, і стане прямим наслідком зміцнення незалежності української енергетичної сфери», – сказав Корольчук.

Іншим напрямком, з якого Україні важливий американський довід, експерти називають науковий та практичний досвід енергозаощадних технології. В Україні увесь житлово-комунальний сектор залежить від газу, використання якого є сильно затратним, в першу чергу це стосується величезних втрат теплової енергії. Тому впровадження американського досвіду щодо стимулювання та заохочення використання енергоефективних технологій може мати значні позитивні результати в Україні.

«Для нас перспективна співпраця з США щодо розвитку альтернативної енергетики, в перше чергу вітрової та сонячної, адже Америка є лідером у цьому», – сказав Корольчук. «Україна могла б запозичити досвід та технології щодо того, як полегшити людям доступ до використання цих видів енергії, адже в нас легше отримати дозвіл на використання вітрової та сонячної енергії для виробництв, а не приватних осіб».

Головне – не зіпсувати

Експерти говорять, що декларації про готовність співпрацювати зі сторони США дуже важливі, проте тепер головне нічого не зіпсувати, та навпаки, сприяти цьому процесу.

«Україні важливо демонополізувати енергетичний ринок для допуску сюди іноземних, в першу чергу західних, компаній, так з’явиться стимул займатися енергетичним питанням в Україні», – сказав Жовніренко.

«Політика сьогодні більш визначальна ніж економіка, попри зацікавленість американських компаній у розвитку, в першу чергу, сланцевого газу в Україні, все буде гальмуватися, якщо не буде політичного поступу», – сказав Корольчук.

В той же час експерти наголошують на тому, що за сьогоднішніх відносин України та Росії в газових питаннях, труднощі в переговорах з Газпромом, все вказує на те, що цей політичний поступ таки станеться, і за кілька років буде ефективніша співпраця України з західними іноземними компаніями в галузі енергетики.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG