Спеціальні потреби

Сенатор Блюменталь: повідомлення Путіну від США – зарано відкорковувати шампанське, Америка захищатиме демократію


Сенатор-демократ Річард Блюменталь
Сенатор-демократ Річард Блюменталь

Сенатор-демократ Річард Блюменталь у неділю привітав двопартійне схвалення Палати представників іноземної допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню.

"Отже, ми будуємо, і цей захід, з потужною двопартійною підтримкою, я думаю, надсилає повідомлення світові", — сказав Блюменталь під час інтерв’ю "Fox News Sunday" і процитував міністра закордонних справ Литви: "Рад, що ти повернулась, Америко".

"Я думаю, що Америка знову у наступі, і це ознака того, що ми можемо об’єднатися двопартійно заради нашої національної безпеки та надіслати повідомлення Володимиру Путіну, Сі Цзіньпіну, світовим диктаторам - занадто рано відкорковувати шампанське, Америка збирається захищати демократію", – продовжив він.

Відзначивши голосування в Палаті представників, Блюменталь підкреслив здатність Америки підтримувати своїх союзників.

"Ми [Америка] найсильніша, найбільша країна в історії світу. Ми можемо виробляти необхідні артилерійські снаряди, далекобійну артилерію, ударні гармати", – сказав Блюменталь, додавши: "Ми також можемо застосувати санкції та конфіскувати та продати російські активи, щоб забезпечити більше ресурсів для України".

Його колега сенатор-республіканець Рон Джонсон розкритикував Палату представників за ухвалення законопроєктів про допомогу іноземним державам, стверджуючи, що Конгрес витрачає гроші, яких "у нас немає", і що США замість цього повинні зосередитися на захисті власних кордонів.

"Ми будемо і далі закладати та грабувати майбутнє наших дітей, понад 100 мільярдів доларів", — сказав Джонсон під час суботнього інтерв'ю на каналі NewsNation.

"Я думаю, що більшість із нас наголошує на тому, що більшість американців вважають, що ми повинні забезпечити безпеку власного кордону, майбутнє наших дітей, перш ніж витратити понад 100 мільярдів доларів, на допомогу іншим людям у захисті їхніх кордонів", — сказав він в етері NewsNation за кілька годин до схвалення законопроєкту Палатою представників.

Джонсон сказав, що він стурбований тим, що відбувається з людьми в Україні, але також додав, що "немає шансів", що президент Росії Володимир Путін програє цю війну.

"Просто витрачати 60 мільярдів доларів на розпалювання полум’я цієї кривавої тупикової ситуації для мене не має особливого сенсу", — сказав сенатор.

Джонсон заявив, що не підтримає цей законопроєкт, коли він буде посталений на голосування в Сенаті.

Натомість його однопартієць сенатор Ліндсі Грем рішуче відкинув думку, що США не здатні допомогти Україні та іншим партнерам. Він нагадав, що в часи Другої світової війни США допомагали в захисті, як проти Німеччини, так і проти Японії.

"Ідея, що ми не здатні допомогти Україні, Ізраїлю та Тайваню одночасно. Я її відкидаю. Я її відкидаю цілком", - сказав законодавець в етері Fox News Sunday.

Грем додав: "Я був там [в Україні] лише два тижні тому. Вони змінили закони про призов. У них буде необхідний людський ресурс. Їм потрібна зброя".

Законопроєкт, який серед іншого передбачає 60,8 мільярдів доларів допомоги Україні, був ухвалений Палатою представників у суботу. Лідер більшості в сенаті Чак Шумер заявив, що Сенат голосуватиме цей законопроєкт вже у вівторок. Після цього його має підписати президент Байден, який заявив, що зробить це негайно.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG