Спеціальні потреби

Сенатор США Грем запросив колегу, запеклого супротивника допомоги Україні, разом з'їздити до Києва


Цього разу "Україна має отримати ATACMS, щоб зруйнувати міст між Кримом та Росією та F-16", вважає сенатор-республіканець Ліндсі Грем
Цього разу "Україна має отримати ATACMS, щоб зруйнувати міст між Кримом та Росією та F-16", вважає сенатор-республіканець Ліндсі Грем

"Припиняйте говорити про речі яких не знаєте, поки ви туди не поїдете". Так відреагував сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем, коментуючи погляди свого колеги та однопартійця Джей Ді Венса.

Венс послідовно виступає проти допомоги Україні. В статті для The New York Times цього місяця Венс заявив, що потреби України в солдатах та боєприпасах настільки великі, що ані Україна, ані союзники не здатні це забезпечити.

"Я кидаю виклик Джей Ді Венсу поїхати до України, отримати інформацію від українських військових, поговорити з людьми і потім мені сказати свою думку ... Ми їдемо ще раз. Приєднуйтесь", - сказав Грем в програмі Fox News Sunday на прохання ведучої прокоментувати погляди Венса.

Грем рішуче відкинув думку, що США не здатні допомогти Україні та іншим партнерам. Він нагадав, що в часи Другої світової війни США допомагали в захисті, як проти Німеччини, так і проти Японії.

"Ідея, що ми не здатні допомогти Україні, Ізраїлю та Тайваню одночасно. Я її відкидаю. Я її відкидаю цілком", - сказав законодавець.

Грем додав: "Я був там [в Україні] лише два тижні тому. Вони змінили закони про призов. У них буде необхідний людський ресурс. Їм потрібна зброя".

Сенатор відзначив хоробрість ЗСУ. "Українське військо, з нашою допомогою вбило 50% бойових сил росіян", - додав він. Цього разу "Україна має отримати ATACMS, щоб зруйнувати міст між Кримом та Росією та F-16".

Грем вказав на помилковість уявлень, що війна буцімто розпочалась через спроби стримати НАТО і висловив переконання, що можливий успіх Росії в Україні може призвести до того, що Китай захопить Тайвань.

"Якщо хочете допомогти, щоб американські військові тримались осторонь від бойових дій з Росією, допоможіть Україні. Якщо вони [росіяни] зайдуть до країни НАТО, ми будемо в бою".

20 квітня Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт, що передбачає понад 60 мільярдів доларів допомоги Україні.

Щоб набути дії закону законопроєкт має затвердити Сенат і підписати президент США Джо Байден. Байден заявив, що підпише законопроєкт негайно після схвалення Конгресом.

Сенат має проголосувати за законопроєкт 23 квітня, повідомив лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер.

"Тепер Сенат готовий зробити наступний крок. Кілька хвилин тому демократи та республіканці досягли домовленості, що дозволяє Сенату завершити роботу над доповненнями до першого голосування у вівторок вдень", - йдеться у заяві сенатора, надісланій ЗМІ. Шумер запевнив, що "Сенат на шляху до того, щоб незабаром прийняти той самий законопроєкт".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG