Спеціальні потреби

На Львівщині розпочались українсько-американські військові навчання


На полігоні на Львівщині розпочалася активна фаза українсько-американських командно-штабних навчаннь “Репід Трайдент-2012".

В Українському оборонному відомстві двотижневі маневри "Репід Трайдент-2012" називають одним із найбільших заходів міжнародного військового співробітництва у поточному році.
Як повідомляють у Міноборони, у навчаннях беруть участь військові 16 країн, які налагоджуватимуть взаємодію своїх підрозділів під час миротворчих місій. На спільних заннятях відпрацьовуватимуть питання миротворчого характеру: службу на блокпостах, охорону важливих об’єктів, несення та організацію служби в базовому таборі, супровід гуманітарних вантажів, медичну евакуацію хворих та поранених із зон конфліктів, висадку повітряного тактичного десанту.

Американські військові називають Міжнародний центр миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного унікальним місцем для проведення навчання і підготовки багатонаціональних підрозділів.

“Переконаний, що якісна підготовка центру дозволить нам провести навчання на високому рівні”, – заявив співкерівник з американської сторони – офіцер командування Сухопутних військ ЗС США в Європі Девід Марковські.

Водночас на півдні України прозпочався авіаційний компонент інших міжнародних військових навчань - “Сі Бриз-2012”. Вони також проводяться за участі підрозділів армії Сполучених Штатів. Основне завдання авіаційного компоненту українсько-американського навчання – відпрацювання спільних дій як у штабі маневрів, так і на практиці під час проведення міжнародної операції з безпеки в морі.

Під час цьогорічного “Сі Бризу” військові авіатори тренуються проводити пошуково-рятувальні операції як на морі так і на суші, проводять тренінги з протиповітряної оборони кораблів та догляду підозрілих суден. Цього тижня екіпаж американського патрульного літака спільно з українськими військовими виконає обліт морської території для виявлення кораблів, які займаються незаконною діяльністю, повідомляють в МОУ.

Користь від участі України в міжнародних навчаннях — очевидна, пояснює експерт експерт центру досліджень армії, конверсії та озброєння Сергій Згурець. В умовах хронічного недофінансування українських збройних сил для війська — це одна з небагатьох можливостей підтримувати його боєздатність.

“Американці оплачують проведення навчань, зокрема й заправку кораблів, навіть українських, якщо я не помиляюся. Це дає можливість українській стороні більш активно використовувати весь арсенал, який є в складі ВМФ України. Так що ці навчання в будь-якому разі слід розглядати як корисні і потрібні для Збройних сил України, особливо зважаючи на фінансово-економічне становище армії, яке не дозволяє проводити необхідну кількість маневрів. За гроші інших держав Україна фактично здійснює вишкіл своїх військових. Але найважливіше, що навички, які здобуваються під час таких навчань можуть бути використані під час міжнародних операцій, наприклад міжнародної антипіратської операції поблизу берегів Сомалі. Участь в таких маневрах — це основа підготовки до такої місії”, - каже експерт.

Цього року Верховна Рада дала дозвіл на проведення на території України шести військових навчань із залученням підрозділів інших країн. Два з них проводяться в рамках програми НАТО “Партнерство заради миру” спільно із Сполученими Штатами. За часи президента Віктора Ющенка маневри супроводжувалися акціями протесту противників співпраці з країнами Північно-Атлантичного Альянсу. Причому разом із лівими і проросійськими силами Партія регіонів була серед організаторів пікетів, через які в декількох випадках навчання скасовувалися.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG