Спеціальні потреби

Західний бізнес не дозволить політикам відмежуватися від України


Попри політичну критику зі сторони Заходу, розривати стосунки з Україною ніхто не буде, тому що бізнес країн ЄС лобіює свої інтереси, які орієнтуються на співпрацю, переконані експерти.

«Гроші є важливим мотиваційним моментом для багатьох», – сказав виконавчий директор Міжнародного фонду ім. Блейзера Олег Устенко. «Хоча теоретично бізнес не впливає на політику, але реально він лобіює свої інтереси всередині своїх країн, тому що в нього тут зав’язані гроші».

Експерти переконані, що попри політичну нестабільність, Україна залишається інвестиційно привабливою для багатьох країн Західної Європи та Сполучених Штатів. Так, Німеччина, яку сьогодні називають країною з визначальним голосом у ЄС, встигла чітко продемонструвати Україні свою незацікавленість у подальшій євроінтеграції, натомість її економічні інтереси в країні стають все глибшими. Серед сфер зацікавленості Німеччини в Україні – автомобілебудування та банківський сектор.

«Якщо ви запитаєте європейських інвесторів, де вони отримують найвищі прибутки, вони однозначно скажуть, що мова не йде про країни ЄС, мова йде про Україну», – сказав Устенко. «У приватних розмовах можна почути, що мінімальний прибуток, який західні інвестори отримують в Україні в п’ять разів перевищує середню норму прибутку, яку вони отримують вдома».

Україна, в свою чергу, намагається покращити співпрацю з США не з політичної, а економічної точки зору. В першу чергу це стосується розробки сланцевого газу, адже американські інвестори енергетичного сектора мають обладнання та технології необхідні Україні.

«Утім, не потрібно сподіватися, що економічна співпраця з Америкою переллється в політичну підтримку, і Вашингтон почне задобрювати для України Брюссель, чи розбереться з Москвою», – сказав Голосу Америки голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. «Зараз існують серйозні кризові стосунки із Заходом в політичній сфері у зв’язку зі справою Тимошенко – це головне джерело проблеми».

Директор агентства моделювання ситуацій Віталій Бала сказав Голосу Америки, що вигідною альтернативою для України може стати співпраця з Китаєм, адже він уже давно готовий був давати гроші на розвиток економіки України.

«Наше керівництво не хоче брати гроші в Китаю, тому що ті хочуть їх освоювати самостійно, щоб наші корумповані чиновники їх не забирали. Мова іде про великі інвестиції, адже Китаю більше ніж іншим потрібна своя точка опори в Європі, і Україна могла б нею стати», – сказав Бала.

Політична складова

Вирішення внутрішніх політичних проблем, які критикують США та ЄС, могли б допомогти і економічній інтеграції України, переконані експерти.

«До Вашингтона дослухаються не тільки в Брюсселі, а й в Пекіні. Бо що б там хто не говорив про зменшення впливу США, на сьогодні найсильніша фінансова та економічна потуга – це Сполучені Штати, і доки долар є однією з найстабільніших валют, до них будуть дослухатися», – сказав Бала.

Вирішення внутрішніх політичних проблем, які критикують США та ЄС, могли б допомогти і економічній інтеграції України, переконані експерти.
З іншого боку, якщо питання з політичними в’язнями та станом демократії в країні не будуть вирішені, то виникає ризик наближення України до Москви. Хоча, за переконаннями експертів, українська влада повинна піти на поступки в цих питаннях, адже ні президент Янукович, ні український бізнес не зацікавлені ставати надто близькими з Росією.

«Нинішнє керівництво зацікавлене в балансі між світовими гравцями. Янукович не хоче бути маріонеткою чи губернатором Путіна, ще менше цього хочуть наші олігархи, тому що вони побоюються конкурентів», – сказав Фесенко.
XS
SM
MD
LG