Спеціальні потреби

Дім cвободи: вибори в Україні будуть критичним тестом на демократію


Вибіркове правосуддя та загострення корупції в Україні змушують представників Дому cвободи (Freedom House) зізнатися, що ситуація погіршується. У другому спеціальному звіті по Україні правозахисники говорять, що “більшість ключових пересторог залишаються в силі”.

Продовжити дослідження минулого року Дім свободи спонукало збереження негативних тенденцій у різних сферах. Не тільки вибіркове правосуддя, а вже ув’язнення опозиційних лідерів, централізація влади у руках представників родини Віктора Януковича та погані сигнали напередодні виборів (вибори в Обухові) - все це змусило американських правозахисників висловити занепокоєння щодо стану демократії в Україні. Тим більше, Дім свободи зазначає про можливість санкцій з боку США, якщо ситуація не зміниться.

“Ми не виступаємо за санкції у даний момент, але сподіваємося, що можливість санкцій з боку США слугуватиме сигналом для найвищих ешелонів влади в Україні, що вони перебувають на хибному шляху”, - йдеться у звіті.

“Я думаю, що якщо вибори пройдуть погано, то буде ще більше причин для втручання. І я сподіваюся, що до цього не дійде, бо я не люблю говорити про застосування санкцій до України. Це буде велика помилка для українських лідерів допустити можливість санкцій”.
Дейвид Креймер

Президент Дому свободи Дейвид Креймер у коментарі Голосу Америки пояснив, що йому самому неприємно говорити про можливість застосування санкцій до України.

“Я думаю, що якщо вибори пройдуть погано, то буде ще більше причин для втручання. І я сподіваюся, що до цього не дійде, бо я не люблю говорити про застосування санкцій до України. Це буде велика помилка для українських лідерів допустити можливість санкцій”, - сказав Дейвид Креймер.

Втім, один із соратників Юлії Тимошенко Григорій Немиря не погодився, що глобальні українські проблеми з демократією варто вирішувати після виборів:

«Буде помилкою говорити: давайте почекаємо до виборів, після яких будемо з цим боротися. Якщо нинішні тенденції будуть розвиватися в тому ж напрямку, як вони розвиваються, то протистояти їм після виборів буде важче, небезпечніше, ніж зараз або під час виборів».

Майбутні парламентські вибори правозахисники визначають, як найголовніший, критичний тест на демократичні перспективи в Україні. На думку Дому свободи, досі лишаються можливості для маніпуляцій, навіть із новим виборчим законом. “В основі всіх побоювань...лежить недовіра щодо намірів власної команди президента Януковича”, - вказується у звіті. Найбільшою причиною недовіри є знову ж таки вибіркове правосуддя.

Із такими висновками не погодились представники прокуратури, які були присутні на оприлюдненні звіту. Так, представник ГПУ Вадим Гура зауважив, що не можна казати, що в Україні є вибіркове правосуддя.

“Я не розумію, чому всі звертають увагу до високопосадовців колишнього уряду. За прикладами цього й минулого року до відповідальності притягували й представників цієї влади. Казати так, що ми переслідуємо опозицію - я б так не казав”, - зауважив він.

Дім свободи переконаний, що за наступні місяці українська влада повинна зробити вибір - рухатися вперед до Європи чи повертатися у минуле. “Якщо ж він (Янукович) цього не зробить (не припинить вибіркове правосуддя та не забезпечить чесні вибори), то стане черговим розчаруванням для співгромадян і віддалить Україну від її належного місця в Європі”, - наголошують експерти правозахисної організації.

У той же час доповідь вказує і на деякі позитивні зміни, які відбулися в Україні за останній час. Наприклад, за даними Дому свободи, громадянське суспільство в Україні виглядає більш активним і менш пригніченим, ніж рік тому.

«Картина дійсно не чорно-біла, вона відображає перехідний період, в якому перебуває Україна. З боку суспільства з'явилося багато нових цікавих ініціатив. Вони стосуються виборів, моніторингу політичних процесів, захисту європейського вибору України, історичних та екологічних об'єктів», – сказав науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Олександр Сушко, один з авторів доповіді «Звучний сигнал тривоги – 2: на захист демократії в Україні», назвав діалог між владою та громадськими організаціями «модою». І сказав, що кожна мода коли-небудь закінчується.

«І в цьому є небезпека. Кожна громадська організація має визначатися, працюючи з урядом або парламентом, наскільки продуктивним і необхідним є їх співпраця. Але, як ми бачимо, в більшості випадків громадські організації йдуть на співпрацю з урядом, особливо в тих проектах, де в перспективі може бути хоч маленький, але результат», – зазначив Олександр Сушко.

Одночасно він підкреслив, що майбутні вибори будуть черговим тестом для українського громадянського суспільства в боротьбі за демократію і загальнолюдські цінності.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG