Спеціальні потреби

Рада Безпеки ООН знову обговорила ситуацію в Україні


Рада Безпеки ООН
Рада Безпеки ООН
НЬЮ-ЙОРК - Рада Безпеки ООН у понеділок провела чергове засідання, присвячене Україні - п'яте за останні десять днів.

Зустріч дипломатів пройшла на тлі побоювань, що найближчим часом Росія може анексувати український Крим.

Рада Безпеки провела закрите засідання, в ході якого заслухала звіти заступника генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтмана і голови Постійного представництва України в ООН Юрія Сергеєва.

Голова Ради Безпеки, посол Люксембургу в ООН Сільвія Лукас, після засідання повідомила, що чимало членів Ради говорили про необхідність деескалації конфлікту і закликали поважати суверенітет, територіальну цілісність та політичну незалежність України.

За її словами, низка членів Ради Безпеки заявила, що рішення Верховної ради Криму про проведення референдуму щодо відокремлення від України цієї неділі порушує Конституцію країни і тому є незаконним.

Посол Франції Жерар Аро попередив, що ситуація погіршується з кожним днем.

«Російська армія посилює свою присутність у Криму, - заявив дипломат. - Російська армія блокує і штурмує підрозділи української армії. Мовлення українських телеканалів припинено. А тепер є цей референдум, який, фактично, організований Росією».

Аро закликав Москву почати переговори, відзначивши, що якщо Росія анексує Крим, ситуація стане «вкрай серйозною» і негативно відіб'ється на міжнародних відносинах.

Британський посол Марк Лаял Ґрант заявив, що Росія опиняється у все більшій ізоляції. Він закликав Москву відвести війська і допустити до Криму міжнародних спостерігачів.

«Росія заявляє, що вона занепокоєна загрозами російськомовному населенню України та іншим людям в Криму, але в той же час вона не допускає жодних міжнародних спостерігачів, чия робота в тому й полягає, щоб доповідати про те, що відбувається», - сказав Ґрант.

Британський дипломат вказав, що Джеффрі Фелтман і інші спостерігачі, що відвідували Крим, не побачили будь-яких конкретних загроз російськомовному населенню і, що напруженість, фактично, посилилася через військові дії Росії.

Підтримуваний Заходом прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк цього тижня прибуває в США в намаганнях отримати підтримку його уряду і спробам Києва повернути Крим під свій контроль.

Очікується, що в середу він зустрінеться з президентом Бараком Обамою, а в четвер виступить в ООН.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун висловив глибоке занепокоєння ситуацією, яка складається, зазначивши, що події в Криму привели до поглиблення кризи. Він закликав усі сторони утриматися від «поквапливих дій і провокаційної риторики».

Минулого тижня Пан Ґі Мун відправив до Києва свого помічника з питань прав людини Івана Симоновича. Симонович проводить зустрічі з представниками різних сил і, як очікувалося, що він відвідає Крим. Одначе за повідомленням, візит Симоновича до Криму - скасовано.

Минулого тижня інший дипломат ООН Роберт Серрі був змушений залишити Крим після погроз з боку озброєних людей.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG