Спеціальні потреби

Янукович засуджує нинішню владу України


Віктор Янукович
Віктор Янукович
Колишній президент України Віктор Янукович поклав на своїх опонентів відповідальність за спроби Криму відокремитися від України і заявив, що він залишається легітимним президентом і верховним головнокомандувачем країни та обіцяє повернутися в Україну, «як тільки дозволять обставини».

Про це Янукович сказав журналістам в Ростові-на-Дону у вівторок 11 березня у своєму другому публічному виступі з часу його втечі з Києва минулого місяця після кількох місяців антиурядових протестів.

Засуджуючи нинішню владу України, відсторонений від влади лідер назвав заплановані на 25 травня вибори нового уряду "нелегітимними" і "незаконними".

Він також гостро висловився на адресу Сполучених Штатів і їх пропозиції надати тимчасовій владі мільярд доларів у вигляді кредитних гарантій, заявивши, що уряд США не має права "виділяти гроші бандитам».

Янукович поскаржився, що США вважають його нелегітимним президентом, оскільки він втік з країни, але він стверджує, що він нікуди не втікав.

«Я нікуди не втікав. У момент захоплення радикалами урядових будівель і адміністрації президента – по суті антиконституційного захоплення ними власті зі зброєю в руках — я перебував, як вам усім відомо, в Україні, в Харкові, потім у Донецьку, потім у Криму. Ще раз – у момент перевороту я не залишав територію України», – відзначив Янукович.





Франція попереджає Росію про санкції

Тим часом, міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус заявив, що Захід може ввести санкції проти Росії вже цього тижня, якщо Москва позитивно не відповість на пропозиції щодо послаблення кризи у Криму.

Фабіус вказав, що серед можливих санкцій розглядаються замороження активів окремих росіян та українців і обмеження на видачу в’їзних віз. Проте, в разі Росія позитивно відповість на пропозиції, міністр закордонних справ Франції і держсекретар США Джон Керрі поїдуть до Москви на переговори.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що пропозиції США основані на ситуації, яка зродилася внаслідок державного перевороту.

Ситуація ускладнюється планами Криму провести 16 березня референдум про приєднання до Росія – голосування, яке Фабіус та інші західні лідери назвали "незаконним".

Позиція США

Президент США Барак Обама зустрінеться з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком у Білому домі в середу. У заяві, оприлюдненій Білим домом у понеділок, зазначається, що візит покликаний підтвердити сильну підтримку США народу України. На порядку денному - переговори щодо економічної допомоги та підготовки до травневих виборів в Україні.

У понеділок посол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявив, що Вашингтон не визнає результатів Кримського референдуму.

Командування НАТО повідомило про розміщення літаків-розвідників вздовж кордонів держав-членів Польщі та Румунії, щоб стежити за кризою в Україні. США також розпочали передислокацію своїх винищувачів в регіон.

Москва офіційно заперечує, що її війська беруть участь в окупації Криму, але очевидці кажуть, що замасковані російські військовослужбовці перебувають на території півострова.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG