Спеціальні потреби

Республіканці у столиці США та ще двох штатах обирають конкурента Обамі


У двох американських штатах – Меріленді, Вісконсині, а також в Окрузі Колумбія члени Республіканської партії визначаються на праймеріз, кого вони хочуть бачити єдиним кандидатом на президентських виборах восени. І хоч за номінацію досі змагаються чотири претенденти, все більше лідерів Республіканської партії стають на сторону Мітта Ромні. Вони закликають людей підтримати саме цього кандидати оскільки вважають, що в нього є найбільше шансів перемогти Барака Обаму.

Колишній президент США Джордж Буш старший разом з дружиною Барбарою став останнім з числа важковаговиків Республіканської партії, хто підтримав кандидатуру Мітта Ромні.

«Барбара постійно нагадує мені слова пісні: «Настає час, коли треба викладати карти на стіл». Я думаю настав час для людей об’єднатися навколо цього чоловіка», – зазначив Джордж Буш.

Мітт Ромні відірвався далеко вперед від інших кандидатів за підсумками праймеріз, що пройшли у половині американських штатів. Зараз він хоче якнайшвидше здобути номінацію і зосередитись на боротьбі з Обамою:

«Я думаю, для партії важливо вибрати єдиного кандидата і зосередити кампанію на двох різних баченнях Америки, яке маємо Обама і я».

Але інші кандидати, Ньют Ґінґрич, Рон Пол та Рік Санторум сподіваються, що виборці мають іншу думку, ніж політична верхівка.

«Я думаю, американський народ втомився від політиків, які говорять вам в очі все, що ви хочете почути, а коли розвертаються, то роблять те, що їм політично більш вигідно», – зазначив Рік Санторум.

Серед республіканців, які хочуть, щоб єдиний кандидат визначився якнайшвидше – конгресмен з Огайо Стів Шабот:

«Як представник Республіканської партії я би хотів, щоб те завзяття, з яким республіканські кандидати борються між собою, було спрямоване на боротьбу з Бараком Обамою. Треба показати американському народу, що він робить правильно, а де помиляється».

Затяжна внутрішньопартійна боротьба між республіканцями може зіграти на руку президенту Обамі восени, вважає аналітик Пітер Браун:

«Негативна реклама, до якої вдаються претенденти, їм лише шкодить. А що погано для республіканців, то добре для президента. Це йому допомагає».

Барак Обама зосереджує свою виборчу стратегію на економіці:

«Наша економіка стає сильнішою. Відновлення прискорюється. А це означає, що ми ні в якому разі не можемо повернутися до минулої політики, яка і привела нас до цього безладу».

Останні опитування показують, якщо б вибори відбувалися сьогодні, президент переміг би будь-якого з теперішніх республіканських кандидатів. Пітер Браун каже, що рейтинг Обами росте завдяки економіці:

«Існує загальне відчуття, що ситуація в економіці виправляється. А що кращі справи в економіці, то кращі справи у президента».

Підірвати рейтинг Обами може Верховний суд США. Якщо судді частково чи повністю скасують закон про реформу системи охорони здоров’я, яку Обама вважає своєю найбільшою перемогою у внутрішній політиці – це може вплинути на хід виборів.

Свій вердикт Веховний суд винесе в червні, а хто стане наступним американським президентом буде відомо вже у листопаді.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG