Спеціальні потреби

Вибори в США: Трамп і Сандерс знову переможці


Дональд Трамп і Берні Сандерс
Дональд Трамп і Берні Сандерс

Поразка Гілларі Клінтон у Західній Вірджинії навряд чи вплине на остаточний результат демократичних перегонів.

Демократичний кандидат у президенти Берні Сандерс здобув переконливу перемогу над Гілларі Клінтон на попередніх виборах-праймеріз в Західній Вірджинії, заручившись підтримкою виборців, які вкрай скептично налаштовані щодо економічної ситуації.

Його перемога - 51 відсоток голосів проти тільки 36 відсотків у Клінтон - може стати ознакою проблем, з якими може зустрітися Клінтон в промислових штатах на загальних виборах у листопаді.

Поразка дещо сповільнила ходу Клінтон до номінації, але вона, як і раніше, з великим відривом лідирує в боротьбі за висунення кандидатом у президенти від Демократичної партії.

У протистоянні з республіканцем Дональдом Трампом на виборах в листопаді Клінтон потрібно привернути на свою сторону виборців з робочого класу в «промисловому поясі» США, що включає, такі важливі штати, як Огайо і Пенсильванія.

Тим часом Трамп з легкістю переміг на праймеріз в Західній Вірджинії і Небрасці, що проходили у вівторок.

Результати демократичних праймеріз в Західній Вірджинії підкреслюють слабку позицію Клінтон і партійного істеблішменту, які намагаються переключити увагу на загальні вибори.

Сандерс переміг в 19 штатах, Клінтон - в 23, але вона вже на 94% пройшла шлях, що веде до номінації: їй залишилося отримати у свою «скарбницю» лише 145 делегатів з'їзду з 2 383, необхідних для висунення.

Це означає, що вона може зазнати нищівної поразки у всіх штатах, що залишилися і тим не менш стати номінантом, якщо її прихильники в партійних колах, так звані «суперделегати», підтримають її.

Проте Сандерс обіцяє продовжувати боротьбу. У вівторок він вів кампанію в Орегоні і Каліфорнії, і його перемога в Західній Вірджинії знову показала, що у Клінтон є проблеми з підтримкою серед білих чоловіків і незалежних, і Трамп хоче використовувати цю слабкість в ході осінньої кампанії.

«Дозвольте мені пояснити максимально чітко: ми ведемо цю кампанію, щоб отримати номінацію від Демократичної партії, - заявив Сандерс на передвиборній зустрічі в Сейлемі, штат Орегон. - Ми будемо боротися за кожен голос».

Ймовірний кандидат від Республіканської партії Трамп у четвер планує зустрітися з лідерами партії в Конгресі, у тому числі зі спікером Палати представників Полом Раяном. Лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл також планує провести зустріч з Трампом.

Після того, як минулого тижня Раян заявив, що поки що не готовий підтримати Трампа, нью-йоркський мільярдер в неділю сказав, що йому потрібно вирішити, чи хоче він, щоб Раян головував на партійному з'їзді в липні.

Однак в інтерв'ю телеканалу Fox у вівторок ввечері Трамп сказав, що хотів би, щоб Раян головував на з'їзді, як це і планувалося. «Він дуже хороша людина, він бажає благополуччя для партії», - сказав кандидат.

Трамп зосередився на затяжній боротьбі Клінтон з Сандерсом, 74-річним сенатором від штату Вермонт. Останнім часом він говорить, що Клінтон «не може завершити операцію» і перемогти Сандерса - її єдиного суперника в боротьбі за демократичну номінацію.

Клінтон заявила, що буде ігнорувати особисті образи Трампа і замість цього зосередиться на його програмних заявах.

Дивіться також: Не цькувати тих, хто опинився в базі даних «Панамських паперів», - закликають в ICIJ

Як ефективно використовувати панамські документи? - пояснення представника ICIJ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG