Спеціальні потреби

Трамп наробив помилок, виправдовуючи скандальні заяви про Україну, Крим


Пояснити низку скандальних заяв щодо України та Криму спробував у понеділок кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп.

Коли я заявив в інтерв'ю, що "Путін не піде в Україну і це точно", малося на увазі, що так буде, якщо я буду президентом. Росія ж вже у Криму!
Дональд Трамп виправдовується

У неділю офіційний кандидат від Республіканської партії заявив в інтерв'ю американському каналу АВС, що Путін не піде війною проти України, хоча незаконну анексію Криму було здійснено саме військовими силами, а Росія зіграла визначальну деструктивну роль у конфлікті на сході України.

"Він не піде в Україну. ОК, щоб ви усвідомили. Він не піде в Україну, зрозуміло? Запам'ятайте це. Це точно", - заявив Трамп.

Вже у понеділок зранку за місцевим часом американський політик взявся доводити, що його невірно зрозуміли.

Голос Америки підготував розшифровку інтерв'ю, яке спричинило черговий (для Трампа - прим. ГА) сплеск обурення ЗМІ щодо нетрадиційного кандидата у президенти.

"Коли я заявив в інтерв'ю, що "Путін не піде в Україну і це точно", малося на увазі, що так буде, якщо я буду президентом. Росія ж вже у Криму!", - твітнув Трамп.

Трамп також зробив заяву, яку можна інтерпретувати, як покладання відповідальності за події в Україні на чинного президента США Барака Обаму.

"При всіх жорстких заявах Обами щодо Росії та України, Москва вже взяла Крим і продовжує тиснути. Ось, що я сказав!", - додав політик.

Оглядачі швидко знайшли у заявах Трампа помилки.

"(Росія вже не лише у Криму) у Східній Україні також. Гарна спроба. Від дурних коментарів, не вдасться відкрутитись так просто", - пише Макс Бут, дослідник аналітичного центру CFR.

"В Україні теж, Дональде", - додає Джош Роґін, журналіст The Washington Post, який першим написав про виключення вимоги про озброєння України з програми Республіканської партії, яке відбулось на вимогу штабу Трампа минулого місяця.

"Ні, ти сказав, що Путін "не піде" в Україну. Може хтось інший пише це за тебе, намагаючись виправити ситуцію?", - відповідає Трампу у Twitter відомий публіцист Енн Епплбаум.

"Та не це ти сказав. А ще: 1) Ну, де ті жорсткі заяви Обами? 2) Правильно пишеться "Ukraine," а не "the Ukraine". Добре хоч слова без помилок!", - виправив Трампа за часту американську помилку із вживанням артикля "the" перед словом Ukraine, Даніель Дрезнер, викладач престижної школи міжнародних відносин Fletcher School при Tufts University.

"По-перше, не потрібно "the" перед "Ukraine". По-друге, ну припини вже нарешті. Справді. Припини​", - радить кандидату у президенти США журналіст "Радіо Свобода" Крістофер Міллер.

​"Навдивовижу, невігластво Трампа щодо Криму та України це ймовірно третя найгірша частина його тижня", - твітує Арі Коген, професор політології University of Nebraska–Lincoln.

"Ну, що Трамп знає про війну в Україні? Чи закордонну політику? Все просто понти не підкріплені фактами?", - твітує сьогодні Мітчел Оренштейн, викладач курсу з питань політики Центральної та Східної Європи у Пенсільванському університеті.

Раніше політик заявив, що у разі обрання президентом США буде готовий розглянути офіційне визнання належності Росії незаконно анексованого Криму та зняти з Москви накладені міжнародною спільнотою санкції.

Дивіться також: Ось чому кандидатура Трампа максимально вигідна для Путіна

Ось чому кандидатура Трампа максимально вигідна для Путіна. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG