Спеціальні потреби

Трамп прямо звернувся до Росії: Знайдіть видалені листи Клінтон, передайте їх ФБР


Якщо Росія, чи будь-яка інша країна, або особа мають незаконно видалені 33 000 листів Клінтон, можливо їм варто передати їх ФБР
Трамп у Twitter

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп у середу відкрито закликав Росію зайнятись пошуком зниклої частини робочого листування Гілларі Клінтон на посаді державного секретаря США. Відповідну заяву Трамп зробив, відповідаючи на запитання преси про можливий злив компрометуючого листування Демократичної партії США російськими хакерами.

Трамп відкинув припущення, що Росія могла зумисне вдатись до зламу листування демократів, щоб сприяти його обранню у президенти та вказав, що інцидент - який викрив активні зусилля Демпартії США "злити" Берні Сандерса - вказує на те, що Путін та інші світові лідери більше не поважають США.

"Росіє, якщо ти слухаєш, я сподіваюсь, що ти будеш здатна знайти 30 000 зниклих імейлів. Думаю, що наші ЗМІ тебе за це винагородять", - заявив Трамп.

Свій заклик Трамп повторив і у Twitter.

"Якщо Росія, чи будь-яка інша країна, або особа мають незаконно видалені 33 000 листів Клінтон, можливо їм варто передати їх ФБР", - твітнув політик.

30 000 "приватних" імейлів з листування Гілларі Клінтон під час перебування на посаді державного секретаря - яке здійснювалось через її приватний сервер всупереч вимогам безпеки - було видалено незабаром після встановлення факту порушення безпеки системи електронної пошти нинішньої кандидатки у президенти США від демократів. Використання Клінтон приватного сервера для робочого листування було предметом розслідування ФБР, яке не знайшло ознак злочину у діях Клінтон.

Це мабуть вперше кандидат у президенти від провідної партії закликає іншу країну здійснювати шпіонаж проти політичного опонента
Заява штабу Клінтон

"Відповідно до офіційної заяви директора ФБР Джеймса Комі, експерти бюро не змогли відновити інформацію із повністю зачищеного (помічниками Клінтон - прим. ГА) сервера, а адвокати Клінтон заявляють, що не існує резервених копій інформації, яка зберігалась на сервері. Таким чином вміст 30 000 видалених “приватних” імейлів невідомий, за винятком варіанту, що вони перебувають у хакерів іноземної розвідки, і у подальшому можуть бути використані для шантажу Клінтон у разі обрання президентом, або для приниження її та США", - писав про ситуацію із зниклими листами дослідник Hoover Institution Пол Ґреґорі на сторінках Forbes.

Раніше, після палких вимог ЗМІ, Трамп заявив, що не має інвестицій у Росію.

Противники Трампа та представники безпекових структур США зустріли його "звернення" до Росії з проханням знайти листування Клінтон із передбачуваним обуренням.

"Сибірським кандидатом", - назвав Трампа головний редактор видання The Daily Beast Джастін Міллер за аналогією із сюжетом "Маньчжурського кандидата", американської стрічки 60-х років, яка розповідає про промивання мізків, яке перетворює жертву на зомбі керованого.

"Обурливою" назвав заяву Трампа екс-директор ЦРУ Леон Панетта.

"Кандидат у президенти закликає росіян втручатись в американську політику", - заявив Панетта, - "Він (Трамп- прим.ГА) реально некваліфікований бути президентом США".

"Трамп публічно наблизився до ФСБ, ГРУ. При цьому, як офіційний кандидат у президенти США він отримує доповіді спецслужб США", - твітує Кімберлі Мартен, професор політології Barnard College.

"Трамп створює небезпеку, підтримуючи хакерські атаки та кібершпигунство з боку іноземного уряду проти держсекретаря США. Ми не можемо довірити йому нашу нацбезпеку!", - обурюється у Twitter конгресмен-демократ Ґреґорі Мікс.

"Проблемою національної безпеки" - назвали Трампа у таборі Клінтон.

"Це мабуть вперше кандидат у президенти від провідної партії закликає іншу країну здійснювати шпіонаж проти політичного опонента. Це не перебільшення, це факти. Ситуація пройшла шляхом від об'єкту цікавості до предмету політики і до питання нацбезпеки", - йдеться у заяві виборчого штабу Гілларі, яку поширили CNBC Now

Натомість прихильників Трампа здивувала упередженість ЗМІ.

"ЗМІ здається більше непокоїть жарт Трампа про російських хакерів, ніж той факт, що особистий сервер Клінтон був вразливим до втручань з Росії", - твітує сьогодні Нют Ґінґріч, екс-спікер Палати представників Конгресу США.

Дивіться також: Росія тягне Трампа у президенти США? - демократи розслідують кібератаку

Росія тягне Трампа у президенти США? - демократи розслідують кібератаку. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG