Спеціальні потреби

У США дискутують про податкову ставку, яку повинні сплачувати багатії


Напередодні виборів президента США, у листопаді цього року, в країні вкотре загострилась дискусія щодо оподаткування багатіїв, які сплачують непропорційно низькі податки порівняно з рештою населення.

Прихильники рівного оподаткування усіх верств населення кажуть, що існуючий стан лише поглиблює прірву між бідними і багатими. Саме ця прірва і загрожує економічному відродженню Сполучених Штатів – дійшли висновку експерти Організації економічного співробітництва та розвитку, до якої входять тридцять чотири найбільш заможні країни світу.

Сьогодні Сполучені Штати залишаються однією з найпотужніших економік світу. Втім, рівень конкурентоспроможності американських компаній падає. Попри репутацію світового лідера в галузі технологій та інновацій, США швидко втрачають свої позиції в сфері освіти, каже заступник Генсека Організації економічного співробітництва та розвитку Ричард Бачуер:

«Сполучені Штати входять в трійку країн з тридцяти чотирьох членів ОЕСР, які витрачають менше коштів на бідних студентів ніж на заможних. В інших ж країнах – навпаки».

«Я думаю, що люди з великими прибутками, такі, як я, повинні платити набагато більше податків»
Воррен Баффет
мільярдер
Такий стан речей сприяв збільшенню економічної прірви між різними прошарками населення, кажуть в ОЕСР. Заможні родини дають своїм дітям найкращу освіту, і створюють кращі можливості. Інший фактор – нерівний підхід до оподаткування:

«Деякі положення податкового законодавства явно створюють пільгові умови для осіб з найбільшими прибутками. Ми дивимось на цю ситуацію як на соціальну нерівність. Ми також вважаємо, що федеральна податкова система повинна бути більш нейтральною», - говорить Баучер.

Свого часу у центрі запеклих дебатів щодо соціальної нерівності опинився мільярдер Воррен Баффет, який заявив, що платить менше податків у відсотковому відношенні, ніж його секретарка:

«Я думаю, що люди з великими прибутками, такі, як я, повинні платити набагато більше податків», - заявив Баффет.

Розмір податку на зарплатню у США сьогодні вищий, ніж ставка податку на прибуток від інвестицій. Президент Обама запропонував законопроект, який підвищує податкову ставку для всіх, хто заробляє понад чверть мільйона доларів на рік. Інвестори, звичайно ж, незадоволені. Республіканці називають цей закон грабіжництвом та оголошенням війни проти працедавців. Зокрема Конгресмен Пол Раян заявив так:

«Класова війна просто розділить країну. Вона спрямована проти тих, хто створює робочі місця і ніяк не допомагає відновленню економіки».

З цим не погоджується Президент США Барак Обама:

«Якщо вимога до мільйонера платити податки нарівні з сантехніком – це оголошення класової війни, я готовий бути солдатом у цій війні, готовий воювати за робочий клас, я приймаю цей статус. Я виконуватиму цю роль з честю», - заявив Президент.

Країна насправді розділилася на два протилежні табори у питанні оподаткування. Кандидат у президенти від республіканців, мультимільйонер Мітт Ромні зізнався, що у 2010 році сплатив менше чотирнадцяти відсотків податків. Це у час, коли пересічний американець платить до тридцяти п’яти відсотків податків. Для балансування бюджету, Ромні пропонує скоротити федеральні витрати та зменшити оподаткування для всіх. Натомість діючий президент Барак Обама прагне не скорочувати соціальні програм, збільшити фінансування розвитку інфраструктури, і зробити це частково за рахунок збільшення податків для багатіїв.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG