Спеціальні потреби

Правило Баффета: американські мільйонери готові поділитись своїми грішми


Ім’я Воррена Баффета – 81-річного мільярдера, який входить у двадцятку найбагатших людей планети, останніми днями не сходить з перших шпальт американських газет. Резонанс викликала його ініціатива у податковій сфері. Баффет вважає, що багаті американці, такі як він, повинні платити більше податків. Однак ця пропозиція наштовхнулася на гостру критику з боку представників Республіканської партії.

Інвестор Вітні Тілсон не проти віддавати більшу частку свого заробітку країні. Тілсон належить до так званої групи патріотичних мільйонерів, які підтримують правило Баффета:

«Мій валовий дохід у 39 разів більший від доходу мого секретаря. Не на 39%, а у 39 разів. Її федеральна податкова ставка, включаючи податки на заробітну плату становить майже 34%. А моя, використовуючи ті ж розрахунки, складає лише 25%. Таким чином, її податкова ставка вища від моєї, не зважаючи на те, що я заробляю а десятки разів більше».

Правило Баффета набуло гучного розголосу у суспільстві після того, як мільярдер Воррен Баффет порівняв свою 17% ставку податку на прибуток із податковою ставкою своєї секретарки, яка становить 29%.

Президент Обама висунув пропозицію, що кожен, хто заробляє більше мільйона доларів у рік, повинен платити щонайменше 30% податків федеральному уряду. Баффет та багато інших американських мільйонерів часто платять нижчі податки, оскільки вони отримують свої прибутки від інвестицій і сплачують податок на приріст капіталу, який становить лише 15%.

Республіканські критики кажуть, що підвищення податків для багатіїв лише погіршить справи в економці. Мовляв підприємці найматимуть на роботу менше людей. Цього тижня сенатор від Арізони Джон Кайл очолив групу законодавців, які виступили проти законопроекту. Кайл каже, що правило Баффета є атакою Обами на багатий клас американців:

«Президент вважає, що уряд може брати більше грошей у деяких людей тільки тому, що вони багаті, і навіть якщо збільшення податків зашкодить економіці».

Втім, мільйонер Тілсон не погоджується: «Я не думаю, що йдеться про класову війну. Йдеться про здоровий глузд і чесність. Я заробляю ледь не в 40 разів більше від моєї секретарки, маю нижчу податкову ставку на прибуток, аніж вона. Хто скаже, що це правильно?»

Тілсон вважає, що правило Баффета має залишатись безкомпромісним питанням і демократи не повинні іти на поступки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG