Спеціальні потреби

Ціни на нафту впали до 12-річного мінімуму


Якщо нафта триматиметься нижче 30 доларів за барель, вважають експерти, це підірве глобальну економіку.

Світові ціни на нафтопродукти впали до найнижчого рівня за останні 12 років. У четвер вранці котирування марки Brent на товарно-сировинній біржі коливалися біля позначки 30 доларів за барель. Такий різкий зсув на ринку енергоносіїв починає негативно позначатися на економіці багатьох держав світу, включно із США.

Економісти в США були змушені знизити свої прогнози на найближчий рік: на їхню думку, середня ціна бареля нафти складе 50 доларів, що на 14% нижче грудневих прогнозів. Але перед цим можливе подальше зниження цін на нафту до 20-ти доларів за барель і навіть нижче. Кон'юнктура для виробників і постачальників настільки несприятлива, що керівництво Організації країн-експортерів нафти - ОПЕК - збирається в наступному місяці провести екстрене засідання. Його мета: виробити нову стратегію на найближчий період з урахуванням занижених цін на енергоносії.

У минулому, завищені квоти видобутку дозволяли державам ОПЕК тримати ціни на вигідному для них рівні і контролювати свою частку світового ринку. Однак, нинішній президент ОПЕК Еммануель Качікву в недавньому виступі зазначив, що при таких низьких цінах, як зараз, в економіці країн-експортерів наростає криза:

«Одні експерти вважають, що в цінову політику потрібно втрутитися. Інші кажуть, що навіть якщо ми втрутимося, це вплине тільки на 30-35% виробників. На решту 65% це ніяк не вплине, поки вони теж не сядуть за стіл переговорів».

На думку аналітиків, скоротивши постачання сировини, як це робилося раніше, ОПЕК вже не зможе відновити колишній статус-кво. Така міра може боляче вдарити по арабських та інших державах, економіка яких орієнтована на дорогу нафту. Їм все важче конкурувати з виробниками з Африки та Північної Америки, що використовують нові, більш дешеві технології нафтовидобутку.

«Бюджети багатьох країн-нафтовиробників з нашого регіону різко скоротилися, в окремих випадках - майже вдвічі. Владі цих держав доводиться урізати соціальні програми та інвестиції в економіку. Починається серйозна криза», - вважає П'єр Мусса, президент Економічного співтовариства країн Центральної Африки.

Настільки ж негативними можуть бути наслідки падіння цін на нафту і для економіки США. Мешканцям Америки, безумовно, до душі дешевий бензин. Але в штатах, де розвинена нафтовидобувна промисловість - Алясці, Північній Дакоті, Вайомінгу, Західній Вірджинії, Техасі, Луїзіані - дешевизна сировини скоро може призвести до скорочення робочих місць і до зниження доходів населення. Це, у свою чергу, буде гальмувати споживчу активність, продажу житлових будинків і всю економіку цих штатів. Тому однієї нафти мало, стверджують експерти: у нових умовах найефективнішими опиняться такі економічні структури, які будуть більш збалансованими.

Дивіться також: Як розуміти та оцінювати слова Обами про Україну, пояснила конгресвумен-демократ

Як розуміти та оцінювати слова Обами про Україну, пояснила конгресвумен-демократ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG