Спеціальні потреби

У центрі промови президента Барака Обами – зростання економіки


Економіка - стала провідною темою промови про стан держави, яку президент Сполучених Штатів Барак Обама виголосив у вівторок ввечері. Обама виклав перед законодавцями обох палат Конгресу США, членами уряду та американським народом свій план дій на наступний рік. Президент також закликав до реформи законів про право на володіння зброєю, імміграційної реформи та нагадав, що виведення військ з Афганістану відбувається згідно графіку.

У своїй промові Барак Обама говорив про речі, які найбільше турбують американців - безробіття, зброя та війна:

«Десятиріччя тяжкої війни підійшло до кінця. Наші мужні солдати повертаються додому».

Президент обіцяє, що 34 тисячі американських солдатів, приблизно половина усього контингенту в Афганістані, залишать країну до початку 2014 року. Такими темпами США повністю залишать Афганістан приблизно за два роки. Тим часом американці допомагатимуть афганському уряду зміцнювати власну армію. Конгресмен Пол Браун є серед тих республіканців, які підтримують у цьому питанні президента-демократа:

«Я думаю, нам треба залишити Афганістан, як найшвидше. Ми витрачаємо там гроші, яких у нас немає, і це очевидно неправильна політика».

Стосовно безробіття, то Барак Обама натякає, що завдяки його політиці, в країні з’явилось шість мільйонів нових робочих місць. Однак, президент обіцяє не зупинятися на досягнутому:

«Завдання нашого покоління, завести двигун економічного відродження, яким є процвітаючий середній клас».

Поміж гостей у залі засідань Конгресу цим разом були люди, яких тим чи іншим чином, торкнулось збройне насильство. Ці люди та їх симпатики привітали заклик президента до Конгресу реформувати законодавство, яке регулює правила володіння зброєю.
Не оминув президент і ще одне чутливе питання американського суспільства – реформа імміграційної системи. Він закликав відкрити шлях мільйонам нелегальних іммігрантів до громадянства Сполучених Штатів. Однак попередив, що це не буде легка процедура:
«Завдання нашого покоління, завести двигун економічного відродження, яким є процвітаючий середній клас».
Президент США Барак Обама

«Цей шлях передбачає кримінальну перевірку, вони повинні платити податки, заплатити штраф, вивчити англійську мову, і стати в чергу за людьми, які намагаються потрапити сюди законним шляхом».

Вперше в історії, традиційна відповідь на промову президента від Республіканської партії прозвучала як англійською, так й іспанською мовами - ознака, що республіканці усвідомили важливість іспаномовного електорату. Республіканці скористалися нагодою розкритикувати президента та його політику. Відповідаючи на промову, сенатор Марко Рубіо заявив:

«У час коли показушні оборудки обертаються короткотерміновими угодами, які не вирішують наші проблеми, дехто починає вірити, що лідери нашого уряду не можуть або не хочуть приймати правильні рішення».

Стосовно зовнішньої політики, то Обама вніс зміни у свою промову після випробовування ядерного пристрою, яке провела Північна Корея напередодні. Президент зазначив, що дії Пхеньяна призведуть лише до посилення ізоляції країни. Обама також запевнив, що США та їх союзники зроблять усе можливе, аби завадити Ірану отримати ядерну зброю. Стосовно іншої гарячої точки на карті планети - Сирії, американський лідер пообіцяв продовжувати тиск на сирійський уряд, однак не говорив про військове втручання у конфлікт.

Барак Обама також оголосив, що у травні відвідає Близький Схід та запевнив свою підтримку Ізраїлю і справі миру у регіоні.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG