Спеціальні потреби

Противники імміграційної реформи очікують у США 300 мільйонів нелегалів


Президент США Барак Обама, як очікується, зробить питання імміграційної реформи пріоритетним під час цьогорічної промови про стан держави, яку він щороку виголошує у Конгресі. Втім, це суперечливе для обох партій питання, уже й без того почало набирати чималих обертів.

У США, за консервативними підрахунками, проживає близько 11 мільйонів нелегальних іммігрантів. Щороку, чимало нових іммігрантів все ще намагаються нелегально перетнути кордон.

Незадовго до свого другого терміну президент Обама почав говорити про імміграційну реформу:
Двопартійний план закликає посилити контроль державного кордону, разом з тим пропонуючи нелегалам шлях до громадянства
«Настав час для здорового глузду, комплексної імміграційної реформи. Діяти треба вже тепер».

У Конгресі уже пройшли слухання з цього питання. Була сформована двопартійна сенатська група, до якої входить колишній кандидат у президенти від республіканців Джон Маккейн, яка працює над розробкою відповідного законопроекту:

«Ми надто довго дозволяли цим людям жити у нашій країні як у себе вдома, готувати нам їжу, прибирати наші помешкання і, навіть, виховувати наших дітей у той час, як не пропонували їм взамін жодних вигод, якими так славиться наша країна».

Двопартійний план закликає посилити контроль державного кордону, разом з тим пропонуючи нелегалам шлях до громадянства. Це те, на чому якраз і наполягає президент Обама. Втім не всім такий план подобається. Джим Ґілкріст заснував групу захисників державного кордону:

«Якщо ми запропонуємо амністувати від 15 до 30 мільйонів людей, які зараз проживають тут нелегально, це означає ми змушені будемо дати амністію трьомстам мільйонам людей, які приїдуть сюди після них у наступні роки».

«Якщо ми запропонуємо амністувати від 15 до 30 мільйонів людей, які зараз проживають тут нелегально, це означає ми змушені будемо дати амністію трьомстам мільйонам людей, які приїдуть сюди після них у наступні роки».
Джим Ґілкріст, захисник кордону США
Інші активісти і законодавці кажуть, що саме лише посилення охорони кордонів – не вирішить імміграційної проблеми. Сьогодні США витрачають на федеральні програми пов‘язані з боротьбою з нелегальною міграцією більше грошей, ніж на всі інші разом узяті федеральні програми підтримки законності.

Тимчасом президент і Конгрес відчувають дедалі більший тиск з боку суспільства з закликами почати вирішувати цю проблему. Джанет Мурґуя є головою «Ла Раза» - найбільшої американсько-іспанської правозахисної групи:

«По суті, латиноамериканці ішли на виборчі дільниці з думками про економічні питання, але з мріями про імміграційну реформу».

Експерти кажуть, що Барак Обама зробить тему імміграційної реформи одним зі свої ключових завдань на другий термін президентства. За підтримки громадян та законодавців по обидві сторони політичного спектра, вони сподіваються, що реформа, ідея якої досі багато разів зводилася нанівець, цього разу зможе бути втілена.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG