Спеціальні потреби

Нових не пускати - сенатори визначились з долею нелегалів у США


Сенатори визначились з долею нелегалів у США
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Victims of a suicide bomb explosion at a World Cup viewing center receive treatment at Sani Abacha specialist hospital in Damaturu, Nigeria, June 18, 2014.

Двопартійна робоча група Сенату США запропонувала дозволити нелегалам претендувати на американське громадянство. Пропозиція окреслює шлях до громадянства для майже 11 мільйонів іноземців, які перебувають у США нелегально. Прикметно, що свою позицію щодо імміграції круто змінила республіканська партія. Після поразки на президентських виборах, та з огляду на очевидне скорочення електоральної бази республіканців, останні тепер шукають шляхів сподобатись іспаномовній громаді – найбільш динамічно зростаючій в Америці. Президент США Барак Обама вже висловив підтримку пропозиції сенаторів. Очікується, що сьогодні в ході візиту до Лас-Вегаса Обама представить власний проект імміграційної реформи.

Послідовна та всеосяжна імміграційна реформа тривалий час здавалася недосяжною метою. Втім, схоже, що часи міняються. Двопартійна група з восьми сенаторів домовилась про основі принципи реформи.

"Вперше в історії США політичні дивіденди можна отримати, сприяючи імміграційній реформі, а не блокуючи її", - заявив сенатор-демократ Чарльз Шумер.

На президентських виборах у листопаді Барака Обаму підтримав 71 відсоток іспаномовних виборців, республіканця Мітта Ромні – 27 відсотків. Останній закликав нелегалів, які перебувають у США, до само-депортації.
Погоджена сенаторами від демократичної партії та сенаторами-республіканцями пропозиція дає нелегалам шанс отримати громадянство, але водночас вимагає посилити контроль за кордонами

Тепер бачення республіканців більше відповідає настроям іспаномовної громади США для якої питання імміграційної реформи стоїть найбільш гостро. Погоджена сенаторами від демократичної партії та сенаторами-республіканцями пропозиція дає нелегалам шанс отримати громадянство, але водночас вимагає посилити контроль за кордонами.

Сенатор-республіканець Марко Рубіо наполягає, що без суворого контролю на кордоні, нелегалів, які вже знаходяться у США та таки отримають легальний статус в результаті реформи - за кілька років змінять нові "непрошені гості".

"Зафіксовані у проекті принципи не просто наполягають на посиленні контрою за кордонами, вони гарантують, що за кілька років ми не опинимось в аналогічній ситуації", - каже Рубіо.

Пропозиція сенаторів дозволить іноземцям претендувати на легальний статус у США, не повертаючись до дому. Сенатор республіканець Маккейн розчулено заговорив про трагічність депортації.

"Надто довго ми дозволяли цим людям наводити лад у нашому домі, подавати нам їжу у ресторанах, навіть доглядати за нашими дітьми і при цьому відмовляли їм у благах та правах, якими славиться наша країна", - сказав МакКейн.

Втім деякі члени Конгресу вже заявили, що не підтримають пропозицію сенаторів.

Натомість президент США Барак Обама привітав її. Свої власні пропозиції він представить сьогодні в ході візиту до Лас-Вегаса.
XS
SM
MD
LG