Спеціальні потреби

5 міфів про психічні захворювання, в які досі вірять


10 жовтня – всесвітній день психічного здоров’я

Міф №1: Люди з проблемами психічного здоров'я проявляють насильство і є небезпечними для суспільства.

Факт: Більшість людей з проблемами психічного здоров'я не проявляють насильства частіше, ніж будь-хто інший, інформує міністерство охорони здоров'я і соціальних служб США. Лише 3-5% насильницьких дій можна віднести до осіб, які живуть із серйозними психічними захворюваннями. Насправді для людей із важкими психічними захворюваннями імовірність стати жертвою насильницького злочину – в 10 разів більша, ніж для населення в цілому. Швидше за все, ви знаєте кого-небудь із проблемою психічного здоров'я і навіть не усвідомлюєте цього, тому що багато таких людей є активними і продуктивними членами наших громад.

Міф № 2: Люди з психічними захворюваннями, як правило, є другосортними працівниками.

Факт: Насправді ці особи можуть бути кращими за своїх здорових колег у багатьох робочих аспектах. Роботодавці, які найняли таких людей, повідомляють, що їхні відвідуваність і пунктуальність перевищують норму, а мотивація, якість роботи і перебування на посаді не є гіршими – чи кращими – ніж у інших співробітників.

Дослідження показують, що немає ніякої різниці між продуктивністю працівників з і без психічних захворювань, повідомляє Асоціація психічного здоров’я у Пенсильванії.

Міф №3: У дітей не буває психічних розладів.

Факт: Навіть дуже маленькі діти можуть проявляти ранні симптоми проблем із психічним здоров'ям. Часто ці проблеми можна клінічно продіагностувати. Вони можуть бути продуктом взаємодії біологічних, психологічних і соціальних факторів.

Згідно з даними міністерства охорони здоров'я і соціальних служб США, половині випадків перші ознаки психічних розладів проявляються ще до того, як дитині виповниться 14 років, а три чверті психічних розладів починаються у віці до 24 років.

Тим не менш лише невелика частка дітей і підлітків з діагностованими проблемами психічного здоров'я отримує необхідне їм лікування (у США – лише 20%), але саме рання підтримка психічного здоров'я може допомогти дитині, поки проблеми не почали впливати на інші потреби розвитку.

Міф 4: Психічні захворювання – тільки в голові людини.

Факт: Хоча досі поширеним переконанням у суспільстві є те, що особа з тривогою може «просто заспокоїтися» або хтось із депресією може «звільнитися від неї» так, ніби це є особистим вибором, насправді існують дуже реальні фізичні симптоми. У людей, що страждають від депресії, можуть відбуватися зміни апетиту, головні болі і розлад шлунка, а в тих, хто відчуває тривогу, можуть виникати серцево-судинні симптоми, проблеми з шлунком і ослабленою імунною системою. Усі симптоми потрібно розглядати в разом та надавати комплексну допомогу.

Міф №5: Якщо у мене психічне захворювання, то це ознака моєї слабкості і моя вина.

Реальність: психічне захворювання не є чиєюсь особистою помилкою більше, ніж нею є хвороба серця або діабет. Звіт урядового видання США Surgeon General показує: «Психічні розлади є станами здоров'я, які характеризуються змінами в мисленні, настрої або поведінці (чи їх комбінації), пов'язаними з дистресом і / або порушенням функціонування».

Психічні захворювання не є станом, який люди можуть вибирати. Вони також не є результатом умисної зухвалої поведінки. Багато факторів сприяють виникненню проблем психічного здоров'я, в тому числі гени, фізичні та психічні травми, біохімічні процеси в мозку. Ніхто не повинен соромитися цього стану більше, ніж будь-якого іншого медичного стану.

Дивіться також: Успішна пересадка рук ветеранові у США дає надію інвалідам по всьому світу

Успішна пересадка рук ветеранові у США дає надію інвалідам по всьому світу. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

  • 16x9 Image

    Аліна Голіната

    Приєдналася до команди "Голосу Америки" у 2016 році в ролі журналіста і редактора соціальних медіа. До того працювала у сфері маркетингу. В Україні вивчала журналістику, у США - гуманітарні науки. Висвітлює життя української діаспори у США та історії успіху українців.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG