Спеціальні потреби

«Суд створить прецедент, якщо визнає справу Луценка політично вмотивованою», – Валентина Теличенко


Європейський суд з прав людини у вівторок планує оголосити рішення за заявою екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка про порушення його прав. Відомий український юрист-правозахисник представник Юрія Луценка Валентина Теличенко під час перебування у Страсбурзі дала бліц-інтерв’ю «Голосу Америки».

Голос Америки: Європейський суд з прав людини готується до винесення рішення у справі Луценка проти України. У чому суть позову Юрія Луценка і що Ви просите від суду?

Валентина Теличенко:
Скарга Юрія Луценка стосується незаконного утримування його під вартою на етапі досудового та судового слідства. Також за позицією заявника його арешт політично вмотивований. Ми, як захист, переконані, що влада намагається ізолювати його від політичного процесу, вочевидь боячись, що він як один із яскравих опозиційних політиків матиме кращі шанси на наступних парламентських виборах ніж ті, хто сьогодні при владі. Якщо суд визнає доведеними і незаконність арешту, і політичне підґрунтя, то далі вже – на розсуд суду. Напевно, буде призначено компенсацію заявникові, але також суд може вказати урядові україни яких заходів необхідно вжити, аби відновити права Юрія Луценка.

Голос Америки: Яка процедура ухвалення подібних рішень?

Валентина Теличенко: Після того, як сторони – в нашому випадку заявник Юрій Луценко та уряд України – надали всі докази та пояснення, суд шляхом голосування ухвалює рішення в нарадчій кімнаті. У вівторок об 11 годині за страсбурзьким часом оголосять рішення.

Голос Америки: Якої ваги Ви надаєте цьому рішенню?

Валентина Теличенко:
Якщо буде визнано політичний характер кримінального переслідування Юрія Луценка, то ця справа стане не лише поповнення практики ЄСПЛ, але також знаковою для всієї України, адже на черзі справи Тимошенко, Іващенка, інші справи Луценка. Досі фактично не було прецеденту, щоб Європейський суд визнав політичний характер кримінального переслідування політиків своїм же урядом. Щоразу, коли Суд створює нову практику, він діє дуже прискіпливо, адже на майбутнє це стане прецедентом, який застосовуватимуть до інших заявників. Саме тому ЄСПЛ влаштовував публічні слухання у справі Луценка в квітні цього року.

Голос Америки: Ви також представляєте інтереси Юлії Тимошенко у Європейському суді з прав людини. На якій стадії сьогодні перебуває ця справа?

Валентина Теличенко: Справа Юлії Тимошенко знаходиться на цей час на стадії комунікацій, тобто сторони подають свої аргументи та пояснення. Справа надзвичайно складна та об’ємна. На 28-ме серпня призначено публічні слухання у справі. На слухапннях, найімовірніше, буде мова лише про окремі аспекти справи, адже регламент слухань не дозволяє охопити всі питання, яких стосується скарга.

Голос Америки: Наскільки рішення Європейського суду з прав людини може бути дієвим в Україні особливо у ситуації з ув’язненими колишніми посадовцями яких Ви представляєте?

Валентина Теличенко: Іншого інструмента, ніж ЄСПЛ ми не маємо. Судова система паралізована. Українські судді контрольовані з Банкової, тому на правосуддя для політичних процесів в Україні розраховувати не випадає.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG