Спеціальні потреби

Луценко не очікує справедливості від апеляційного суду


Засуджений екс-міністр та його захист переконані, що рішення апеляційного суду вже лежить на столі судді. Більш того, Юрій Луценко вважає, що з ним «покінчать» до 17-го травня. У найближчий час Європейський суд з прав людини оприлюднить своє рішення у справі Луценка. Адвокати переконані, що рішення буде на користь екс-міністра.

В Україні ж на цю справу дивляться по-іншому. У вівторок захист клопотав про відвід судді Ігоря Рибака, проте клопотання було відхилено. За словами адвоката Олексія Баганця, суддя неупереджено ставиться до розгляду справи. Раніше Ігор Рибак відмовив у проведенні судового слідства, з чого Юрій Луценко зробив висновок: «диригенти цього процесу поставили завдання покінчити з Луценком до 17-го травня».

Протягом слухання адвокати розказали суду про численні порушення під час розгляду справи Печерським судом. Адвокат Ігор Фомін розказав, що захист цілий рік працював майже щоденно.

«Майже рік захист працював, не розуміючи, які свідки викликаються, які повинні з’явитися до суду, в якому епізоді, коли. За рік не відбулось жодного обговорення, які свідки були викликані і які причини їх відсутності на судових засіданнях. Ми працювали щоденно, кожний рік суд порушував право Юрія Віталійовича на захист», – заявив Ігор Фомін.

Юрій Луценко вкотре наголосив перед судом, що жоден із свідків не розповів про особисті вказівки від екс-міністра про влаштування свого водія, так само, як і про надання житла. Епізод із святкуванням Дня міліції екс-міністр назвав «найфеєричнішим» у своїй справі. Луценко нагадав, що з 1993-го року Міністерство внутрішніх справ щороку проводило урочистості до Дня міліції, але покарали лише його.

На середу апеляційний суд залишив виступи захисників та прокурорів, які підтримують вирок Печерського суду. Нагадаємо, що екс-міністра засудили до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна і позбавленням права обіймати керівні посади.

В Європі продовжують висловлювати занепокоєння станом із правами людини в Україні. Брюссель оприлюднив доповідь виконання нової Європейської політики сусідства, в якій ЄС визначив перед Україною певні завдання, обов’язкові для виконання. В першу чергу, це повага верховенства права та демократичних цінностей, а також боротьба із корупцією.

У Євросоюзі зазначили, що занепокоєні деградацією верховенства права в Україні та затягуванням у проведенні ряду важливих реформ.

XS
SM
MD
LG