Спеціальні потреби

Над Луценком почався суд в новій справі


Сьогодні розпочався суд над колишнім керівником Міністерства внутрішніх справ України Юрієм Луценком у справі про незаконне прослуховування телефонів. Екс-урядовцю закидають зловживання владою під час розслідування резонансної справи про отруєння Віктора Ющенка. Мовляв, тодішній міністр віддав незаконний наказ прослуховувати телефони водія одного з керівників Служби безпеки України Володимира Сацюка. Останнього підозрювали в причетності до отруєння. В Генпрокуратурі вважають, що Луценко як представник влади діяв всупереч інтересам служби і завдав шкоди правам та свободам громадянина Давиденка. Щоправда останній постраждалим себе не визнав, про що й сказав на допиті в суді ще минулого року. Він також не зміг сказати, які саме його права були порушені і заявив, що заяву до правоохоронних органів написав під диктування слідчого прокуратури.

Сторона захисту називає висунуті екс-міністру звинувачення безпідставними. Адвокат Луценка Олексій Баганець звернувся до суду з клопотанням закрити на цій підставі порушену проти нього кримінальну справу. “Прошу вас кримінальну справу за обвинуваченням Юрія Луценка закрити у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину. І, на мою думку, тут немає навіть події злочину”, - заявив Баганець. Захист наполягав, що МВС мав всі юридичні підстави проводити оперативно-розшукові дії щодо фігуранта справи.

Втім, суддя Анна Медушевська прогнозовано відмовила захисту екс-міністра у закритті справи. Вона також відхилила усі подані підзахисним та його адвокатами клопотання. Суддя назвала неможливим закрити справу без вивчення її суті. Розгляд висунутих Луценкові звинувачень почнеться 18 травня. До того часу екс-міністр перебуватиме в Лук'янівському СІЗО, де його утримують під вартою згідно вироку в справі про незаконне надання пенсії та службової квартири колишньому водію міністра.

Схоже, що екс-міністр не надто вірить у прихильність до себе української Феміди. Принаймні, оголошуючи заяви і клопотання, він висловлював сподівання на позитивний для себе вердикт Європейського суду з прав людини. Той минулого тижня прийняв до розгляду справу українського посадовця. Луценко оскаржує законність свого арешту та утримання за ґратами. Екс-міністр сподівається притягти до відповідальності правоохоронців, які санкціонували його позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG