Спеціальні потреби

ЄС: останні події в Україні – розчаровують


Микола Азаров
Микола Азаров

Європейський союз знову висловлює розчарування політикою українського керівництва і робить чергову безуспішну спробу переконати Київ зупинити переслідування опозиції. Спільну позицію ЄС після зустрічі у Брюсселі із прем'єр-міністром Миколою Азаровим висловив керівник зовнішньополітичного відомства Данії Віллі Сьовндалем:

“Наші стосунки з Україною переживають непрості часи. (...) Ми хочемо повернути їх у нормальне русло, щоб угода про асоціацію і економічна інтеграція стали реальністю. (...) Але останні події в Україні нас надзвичайно розчаровують. І я кажу відверто нашим партнерам, що існуючі перешкоди заважають нам рухатися далі. Ми не хочемо, щоб складна робота останніх п'яти років виявилася марною. Сьогодні ми говорили дуже відверто про те, що треба зробити, щоб якнайшвидше нормалізувати наші стосунки з Україною”.

ЄС озвучив три вимоги, виконання яких відкриє шлях до тіснішої економічної та політичної інтеграції з Україною - вирішення проблеми застосування “вибіркового правосуддя” до ув'язнених лідерів опозиції, зокрема й Юлії Тимошенко, проведення вільних парламентських виборів та прискорення погоджених із Євросоюзом реформ. Риторика і дії єврочиновників стають усе більш однозначними. Комісар з питань розширення Штефан Фюле заявив, що Брюссель не піде на компроміси попри те, що зацікавлений у зближенні з Україною:

“У нас немає альтернативного плану. Відмова від асоціації буде зрадою громадян та принципів східного партнерства. Але це не значить, що ми підемо на поступки в питаннях демократії, громадянських прав і фундаментальних свобод. Верховенство права - це наріжний камінь цієї угоди. Від сьогодні ми починаємо слідкувати за тим, як Україна впорається із проблемою вибіркового застосування права, як будуть проводитися парламентські вибори”.

Попри сподівання, які напередодні висловила в Брюсселі верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Кетрін Ештон, європейці так і не дочекалися від українського посадовця позитивних сигналів. Микола Азаров продовжує наполягати на відсутності політичних мотивів у справі Тимошенко. Щоб представники Євросоюзу могли в цьому переконатися він запросив спостерігачів особисто відвідати судовий процес над екс-прем'єром. Водночас він дав зрозуміти, що в Києві незадоволені тоном заяв і тиском європейців.

“Ми не можемо погодитися, з такою оцінкою, що в Україні існує переслідування політичної опозиції. Якщо говорити про справу Тимошенко, то в її діях є абсолютно очевидне порушення закону. Безумовно ми зацікавлені, щоб на нашому шляху євроінтеграції було якомога менше проблем. Наше бажання - щире. Ми готові йти настільки далеко, щоб жодних перешкод нашій взаємодії з Європейським союзом не було. Але цей шлях повинен бути взаємним. Наші партнери повинні нас розуміти і між нами повинна бути довіра”, - заявив Азаров.

XS
SM
MD
LG