Спеціальні потреби

Європейський суд з прав людини розглянув справу Луценка


Юрій Луценко
Юрій Луценко

У Страсбурзі приступили до розгляду справи «Луценко проти України». Європейський суд з прав людини заслухав представників уряду та адвокатів екс-міністра і перейшов до стадії обговорення.

Як вказують у Європейському суді, справа «Луценко проти України» стосується скарги відомого політика на те, що рішення про його затримання і арешт був незаконним. Також екс-міністр вказав, що його не проінформували про причини арешту.

Сторону уряду у суді представила уповноважена уряду України Валерія Лутковська. Вона зазначила, що арешт Юрія Луценка був обумовлений ризиком тиску на свідків та на хід розслідування з боку заявника. Також уповноважена українського уряду пояснила, що судді визначили, що інший запобіжний захід не зміг би забезпечити виконання екс-міністром процедурних вимог, вивчення своєї справи тощо.

«Уряд вважає, що утримання Юрія Луценка під вартою було виправданим», – заявила Валерія Лутковська.

Сторону Юрія Луценка представила адвокат Валентина Теличенко. Вона заявила, що його арешт та довгострокове тримання під вартою були політично вмотивованими.

«Рішення про арешт Луценка було винесено із численними порушеннями. Не було попереджено адвоката Луценка, його не ознайомили із протоколом арешту», зазначила адвокат. Також Валентина Теличенко наголосила, що тримання під вартою екс-міністра «було вмотивовано необхідністю усунути його з політичного життя країни та знизити шанси його політичної партії на майбутніх парламентських виборах».

Адвокат прокоментувала і відповідь уряду щодо можливого тиску Луценка на свідків. «Жоден зі свідків не вказав на те, що Юрій Луценко чинив тиск», – сказала вона.

Захист запросив ту компенсацію від уряду, яку Європейський уряд з прав людини визначить прийнятною. Також адвокати запросили відновлення прав Юрія Луценка та належне медичне обслуговування.

Після засідання представник Луценка у Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко заявила, що рішення, яке ухвалять судді, буде показовим.

«Ймовірний вердикт суду у справі Луценка про арешт і утримання під вартою є дуже важливим для інших схожих справ, зокрема, справи Юлії Тимошенко», цитує Теличенко прес-служба «Народної самооборони». Адвокат додала, що навіть якщо екс-міністр залишиться за ґратами, то зроблена робота матиме вплив на майбутній розгляд справи Тимошенко.

Коли ж буде готове рішення про справі «Луценко проти України», обидві сторони повідомлять письмово. Прихильники екс-міністра переконані, що воно буде на користь Юрія Луценка. Представники ж уряду вважають, що така справа є неприйнятною для розгляду.

XS
SM
MD
LG