Спеціальні потреби

Обстріл Росією українських кораблів нагадав про війну, яку світ почав майже забувати


"...Це просто показує, що зараз не можна розраховувати, що Росія дотримуватиметься слова", - сказав міністр оборони США Джим Маттіс, коментуючи останні події довкола Азовського моря у Вашингтоні 28 листопада 2018р.
"...Це просто показує, що зараз не можна розраховувати, що Росія дотримуватиметься слова", - сказав міністр оборони США Джим Маттіс, коментуючи останні події довкола Азовського моря у Вашингтоні 28 листопада 2018р.

Воєнне протистояння Росії з Україною і факт окупації українських територій знову повернувся у заголовки міжнародних засобів масової інформації та до порядку денного зустрічей чільних посадовців.

Цей інцидент є нагадуванням, що в Україні триває війна.

Президент Путін намагався применшити значення обстрілу українських кораблів 25 листопада біля Керченської протоки, а також поранень і захоплення понад двох десятків українських військових та їхніх суден.

Російський керівник у виступі на фінансовому формі у Москві у середу назвав сутичку провокацією, яку, на його думку, Петро Порошенко влаштував для підвищення підтримки виборців з огляду на початок президентської кампанії в Україні.

Але ще напередодні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ підкреслив: “Цей інцидент є нагадуванням, що в Україні триває війна. Вона йде вже понад 4 роки”.

Повторивши невизнання російської анексії Криму усіма країнами альянсу, Столтенберґ заявив, що “Росія повинна припинити підтримку воєнізованих угруповань і вивести власні сили з української території”.

Починаючи з неділі, коли сталася сутичка, ключові уряди й міжнародні організації, хоч і стримано, але однозначно вказали на відповідальність Москви за умови, що спричинили чергове загострення у конфлікті.

Міністр оборони США Джим Маттіс дійшов висновку, що дії Росії засвідчують неможливість покладатися на її слова.

“Це очевидно було кричуще порушення міжнародного закону. Це було, я вважаю, безцеремонне застосування сили, через що були поранені українські моряки”, - сказав міністр у Пентагоні.

Європейський Союз після кількох негайних окремих заяв від посадовців пізно у середу оприлюднив з Брюсселя узгоджену представниками 28-ми країн декларацію, в якій вказано, що Росія застосувала силу, відкривши вогонь по українських суднах.

“Нелегальна анексія Кримського півострова Росією у 2014 році залишається прямою загрозою міжнародній безпеці з тяжкими наслідками для міжнародного законного порядку, що захищає цілісність і суверенітет усіх держав”, - сказано у заяві ЄС.

Євросоюз також підкреслює, що сам факт побудови Росією мосту через Керченську протоку є “подальшим порушенням суверенітету й територіальної цілісності України”.

Посилаючись на неназваного дипломата в ЄС, британська Telegraph пише, що Британія, Польща й країни Балтії на обговореннях декларації висловилися за нові санкції щодо Росії; Франція й Німеччина - за збереження режиму, а Італія, Болгарія і Греція з Кіпром висловлюють сумніви щодо користі режиму санкцій.

Однією з головних новин 29 листопада став заклик президента Порошенка, щоб НАТО відрядило кораблі до Азовського моря на знак підтримки України і для протидії російських намагань фактично блокувати українські порти в тому регіоні.

В інтерв’ю німецькій газеті Bild Порошенко вказав, що Путін прагне захоплення цілого моря.

Станом на ранок у четвер від НАТО не було офіційної відповіді на заклик у газетному інтерв’ю.

Україна є партнером НАТО, але не член організації, і тому на Україну не поширюється зобов’язання членів альянсу розглядати напад на одну з тих країн як напад на увесь блок.

Дивіться також: Заяв не достатньо для ефективної відповіді на російську агресію в Україні

Заяв не достатньо для ефективної відповіді на російську агресію в Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG