Спеціальні потреби

Німеччина і Франція не визнають «виборів» сепаратистів на Донбасі


Канцлер Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним повідомила, що «вибори» в Східній Україні, заплановані на друге листопада, є нелегітимними і не будуть визнані європейськими лідерами. Про це повідомив прес-секретар канцлера Ґеорґ Штрайтер на брифінгу в п’ятницю 31 жовтня.

Меркель і Путін провели спільні телефонні переговори з президентом Франції Франсуа Олландом та президентом України Петром Порошенком.

За словами Штрайтера, під час цих переговорів сторони озвучили протилежні думки про «так звані вибори» в самопроголошених «Донецькій і Луганській народних республіках».

«Меркель і Олланд підкреслили, що єдине допустиме голосування – в рамках українського законодавства», – заявив прес-секретар канцлера Німеччини, додавши, що недільні вибори порушать угоди, підписані Росією в Мінську, і ускладнять зусилля, спрямовані на припинення кризи в Східній Україні.

«Уряд Німеччини не визнає ці нелегітимні вибори», – підкреслив Штрайтер. Позиція європейських лідерів в цьому питанні єдина, і була вже озвучена на саміті в Брюсселі, що відбувся минулого тижня.

Більше 3 700 людей загинули в результаті боїв в Східній Україні, де проросійські сепаратисти прагнуть домогтися виходу зі складу української держави. З моменту підписання угоди про припинення вогню, яка набрала чинності у вересні, зареєстровані окремі спалахи бойових дій.

Мінські домовленості, підписані на початку вересня Росією, Україною, ОБСЄ і сепаратистами, передбачають проведення «дострокових місцевих виборів» на сході України відповідно до законодавства країни. Київ розглядає цей захід як інструмент децентралізації влади з тим, щоб схід країни, отримавши більший вплив на управління, відмовився від закликів до автономії. Київ запланував ці вибори на грудень.

Мета організованих сепаратистами виборів в неділю 2 листопада – обрання лідерів і парламенту в «самопроголошених республіках».

Незважаючи на те, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в минулий вівторок заявив, що Москва визнає результати виборів 2 листопада, Кремль не згадав майбутні вибори в своїй заяві за підсумками чотиристоронніх телефонних переговорів 31 жовтня.

«Російська сторона виступає за встановлення стійкого діалогу між центральною українською владою і представниками Донецького і Луганського регіонів, що, безсумнівно, сприяло б загальній стабілізації обстановки», – сказано на сайті Кремля.

На сайті президента України Порошенка було опубліковано повідомлення про те, що Меркель і Олланд висловили «чітку спільну позицію» і не визнають виборів 2 листопада, і що лідери Німеччини і Франції закликали Росію «не визнавати ці вибори».

На брифінгу для групи західних журналістів у п’ятницю міністр закордонних справ України Павло Клімкін засудив «повністю сфальсифіковані, незаконні вибори, спрямовані на обрання так званих президентів Донецька та Луганська та так званого парламенту». Підтримка Росії стане черговим кроком до створення замороженого конфлікту, якому «ми повинні запобігти», додав він.

За словами Клімкіна, Київ прихильний ідеї виборів місцевих органів влади на сході України, з тим, щоб запрацював план децентралізації країни. «Проте місцеві вибори мають відбутися відповідно до українського законодавства», – підкреслив він.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG