Спеціальні потреби

На порядку денному саміту у Брюсселі стоять питання про Угоду між ЄС і Україною та продовження санкцій щодо Росії


За збереження санкцій висловилися Меркель і Олланд, але експерти відзначають зниження ентузіазму в цьому питанні після перемоги Трампа на виборах в США

У Брюсселі у четвер проходить остання цього року зустріч керівників держав та установ Європейського Союзу.

Серед основних питань, які розглядатимуть учасники одноденного саміту, - Угода про асоціацію між Україною та ЄС, європейська криза з мігрантами, червневе рішення Великобританії про вихід з ЄС та продовження санкцій проти Росії.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд раніше на цьому тижні підтримали продовження санкцій проти Москви в зв'язку з ситуацією в Україні.

Ухвалення такого рішення розглядається незважаючи на зростаючий тиск з боку інвесторів і представників енергетичного сектора в Європі, в тому числі в самій Німеччині, які потребують відмови від санкцій.

На думку аналітиків, зниженню ентузіазму в питанні про продовження санкцій сприяли заяви новообраного президента США Дональда Трампа про готовність працювати в тісному контакті з Росією для врегулювання конфліктів і боротьби з тероризмом.

ЄС також рішуче засуджує атаки сирійського уряду на окремі райони Алеппо за підтримки Росії. Однак експерти сумніваються, що дії Москви в Сирії стануть приводом для введення нових санкцій.

Спірним питанням на саміті стане позиція Нідерландів щодо України.

У квітні голландські виборці відхилили Угоду між ЄС і Україною про зміцнення політичних і економічних зв'язків між Брюсселем і Києвом. Багато інтерпретували цю угоду як перший крок до членства України в ЄС.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, висловив надію, що цей саміт має нарешті гарантувати остаточне ухвалення українсько-європейської Угоди про асоціацію.

«На саміті слід домовитися щодо остаточного ухвалення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це – питання нашої геополітичної відповідальності. Настав час завершити роботу Європарламенту та української (Верховної) Ради, які одночасно ратифікували цю угоду – визначний момент у історії парламентаризму нашого континенту», – заявив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер напередодні зустрічі лідерів держав та урядів Європейського союзу в Брюсселі.

Дивіться також: Росія та Іран повинні переконати Башара аль-Асада поновити переговори про перемир’я в Алеппо

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG