Спеціальні потреби

Посолка США Брінк: Україна продовжує експорт зерна до країн світу, попри «бездушні атаки Росії»


Балкер Maranta під прапором Камеруну на шляху до одного з портів Одеської області для завантаження українським зерном, 3 жовтня 2023 року. (Фото: AFP)
Балкер Maranta під прапором Камеруну на шляху до одного з портів Одеської області для завантаження українським зерном, 3 жовтня 2023 року. (Фото: AFP)

Посолка США в Україні Бріджит Брінк заявила, що Чорноморський гуманітарний коридор, який запровадила Україна, працює й дозволяє експортувати українське збіжжя на світові ринки пропри протидію Росії.

“Український Чорноморський гуманітарний коридор уможливлює експорт продовольства. 19 кораблів вийшли з чорноморських портів [України] із 740 000 тоннами зерна та іншими вантажами для світових ринків, а інші кораблі чекають ще на завантаження. [Україна] продовжує рух зерна до країн світу, незважаючи на бездушні атаки Росії”, – написала Брінк на своїй сторінці в мережі Х (колишня Twitter).

Росія вийшла з Чорноморської зернової угоди у липні 2023 року, через рік після її підписання, й відтоді здійснювала регулярні повітряні напади на українську портову й зернову інфраструктуру.

Попри це Україна зуміла організувати «гуманітарний коридор» для суден, які заходять у три її чорноморські порти та вивозять зернові на світові ринки.

Як кажуть українські оглядачі, кількість вивезеного зерна через гуманітарний коридор, що пролягає вздовж берегів України, Румунії, Болгарії та Туреччини, вже можна порівняти з тією, яку вивозила Україна в рамках Чорноморської зернової угоди.

Напередодні посолка привітала надання Сполученими Штатами кредиту для зміцнення українських логістичних потужностей у сфері продовольства.

“Уряд Сполучених Штатів через [Міжнародну фінансову корпорацію розвитку США] надав $250 млн на зміцнення ланцюгів постачання продовольства в Україні. Ця інвестиція збільшить виробничі, складські та експортні потужності для птахівництва і зернової галузі”, - зазначила Брінк в мережі Х.

Ця позика, згідно з пресрелізом корпорації, оприлюдненим на її вебсайті, буде використана зокрема для рефінансування наявних боргів, оплати витрат, пов’язаних з війною, збільшення виробництва й зберігання харчових продуктів й підтримки експортних можливостей українського птахівництва й зерновиробництва.

Коментуючи успішне функціонування гуманітарного коридору, аналітик Андерс Аслунд зазначив у дописі в мережі Х:

“Це велика справа. Україна самотужки прориває російську чорноморську блокаду своїх портів”.

Своєю чергою, міністри фінансів та керівники центральних банків країн Групи семи спільно з представниками Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Організації економічного співробітництва та розвитку і Ради фінансової стабільності після зустрічі в Марракеші 12 жовтня видали заяву, в якій, серед іншого, вчергове засудили “незаконну, невиправдану й неспровоковану” війну Росії проти України.

“Ми як і раніше сповнені рішучості сприяти міжнародній співпраці для подолання глобальних економічних труднощів, спричинених війною Росії проти України та використанням нею продовольства та енергії як зброї. У цьому контексті ми закликаємо Росію припинити напади на українські ланцюги постачання зерна та інфраструктуру, та оперативно відновити Чорноморську зернову ініціативу, щоб покращити постачання на світовий ринок і зменшити коливання цін на продовольство”, - йдеться у заяві.

Чорноморська зернова угода, яку досягнута за сприяння ООН і Туреччини, діяла впродовж року і була припинена Росією у липні 2023 року. За цей час Україна змогла експортувати близько 33 мільйонів тонн зернових, переважно до найбільш нужденних країн світу.

Натомість Росія здійснювала регулярні повітряні напади на українську портову й зернову інфраструктуру в її Чорноморських, а потім і Дунайських портах.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG