Спеціальні потреби

Росія і Китай підписали газовий контракт на 30 років (Відео)


Росія і Китай підписали газовий контракт на 30 років
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Росія і Китай підписали газовий контракт на 30 років

Переговори про укладення контракту велися більше десяти років, оскільки через розбіжності про ціну сторонам не вдавалося досягти угоди.

Згідно з досягнутою домовленістю, вартість якої оцінюється в 400 мільярдів доларів, Росія буде постачати Китаю до 38 мільярдів кубометрів природного газу на рік протягом 30 років. Про ціну за кубометр не повідомляється.

Документ був підписаний в ході візиту до Китаю президента Росії Володимира Путіна.

Американська ділова газета Wall Street Journal відзначає, що угода про постачання газу, робота над якою велася більше десяти років, дозволить «Газпрому» здійснити стратегічний поворот в бік Азії в умовах, коли Євросоюз намагається вирватися з енергетичних лещат Москви.

ЄС активізує роботу з пошуку альтернативних джерел газу і намагається перешкодити спробам «Газпрому» зміцнити свою присутність на континенті на тлі побоювань, що українська криза може призвести до перебоїв з газовими постачаннями до Європи, - йдеться у публікації.

«Росії вкрай необхідна ця угода з Китаєм, бо їй треба дати зрозуміти Брюсселю і деяким країнам ЄС, що вона йде на економічно вигідний крок і знайшла новий ринок збуту свого газу», - каже науковий співробітник Оксфордського інституту енергетичних досліджень Шаміль Еникеєв.

Переговори про ціну на енергоносії тривали до останнього моменту, зазначає Wall Street Journal.

За повідомленням китайського інформагентства «Сіньхуа», у вівторок російський і китайський лідери підписали спільну заяву, в якій відзначили необхідність почати поставки російського газу в Китай в самий найближчий час. Однак тоді заяв про укладення угоди не було.

Центральне телебачення Китаю в своїй вечірній програмі повідомило, що голова КНР Сі Цзіньпін дав високу оцінку російсько-китайським відносинам, але якихось нових подробиць про хід переговорів не говорив.

«Наявні досягнення нас не задовольняють, - сказав Сі Цзіньпін у виступі, переданому Національним радіо Китаю. - Ми повинні непохитно і рішуче розвивати співробітництво у всіх сферахх і постійно виходити на ще більші результати».

Але при наявності газової угоди з Китаєм, благополуччя «Газпрому», швидше за все, буде як і раніше тісно пов'язане з європейським ринком, зазначає газета.

«Газпром» постачає Європі 30 відсотків необхідного їй газу, приблизно половина якого йде через територію України. «Газпром» встановлює підвищені ціни на газ, який відправляється на експорт до Європи, щоб компенсувати набагато нижчі ціни на внутрішньому ринку, де «блакитне паливо» субсидується.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG