Спеціальні потреби

Лідери Китаю і Росії підписали низку двосторонніх угод


Поки що не вдалося узгодити деякі пункти контракту про постачання КНР російського газу.

У вівторок Китай продемонстрував підтримку президенту Росії Володимиру Путіну, коли російський лідер зустрівся з головою КНР Сі Цзіньпіном.

Зустріч була покликана зміцнити дипломатичні позиції ізольованого російського лідера, але прес-секретар Кремля повідомив, що сторони поки що не узгодили довгоочікувану багатомільярдну угоду про постачання російського природного газу.

Проте під час сьогоднішньої зустрічі у Шанхаї лідери підписали 49 угод у таких ділянках як енергетика, транспорт та інфраструктура. Деталей не подано.

Путін, який опинився під шквалом критики Заходу в зв'язку з подіями в Україні, зустрівся з Сі Цзіньпіном на початку дводенної зустрічі з питань безпеки в Азії, в якій беруть участь лідери цілої низки країн від Ірану до Центральної Азії. Російський лідер хоче розвивати співпрацю з Азією і диверсифікувати ринки збуту газу, який сьогодні, в основному, постачається Європі.

Росія і Китай вже понад 10 років ведуть переговори про укладення угоди про постачання газу терміном на 30 років. Офіційні особи висловлюють сподівання, що робота над угодою буде завершена найближчим часом.

Угода дозволить Москві зміцнити свої економічні та політичні позиції на тлі західних санкцій. У той же час вважається, що тиск Заходу на Москву дає Пекіну важелі, аби домагатися зниження ціни.

Міністр фінансів США Джейкоб Лью в ході візиту до Китаю минулого тижня закликав Пекін уникати кроків, які дозволять послабити ефект від санкцій. У той же час американські власті визнають гостру потребу Пекіна в енергоносіях.

Укладення угоди виглядає цілком імовірним після того, як Вашингтон і ЄС заморозили активи і ввели заборону на видачу віз для десятків російських офіційних осіб і декількох компаній.

Американо-китайські відносини серйозно погіршилися в понеділок після того, як Міністерство юстиції США звинуватило п'ятьох офіцерів Народно-визвольної армії Китаю у кібершпигунстві. Пекін ці звинувачення категорично відкидає.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG