Спеціальні потреби

Росія планує втричі збільшити експорт нафти до Китаю


Кого обере Китай: Захід чи Росію?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Miqrantlar müvəqqəti saxlanma mərkəzindən qaçırlar. Roszke, Macarıstan. 8 sentyabr, 2015.

Зростання напруги в Україні примушує Москву шукати інші ринки збуту поза межами Європи.

Напруженою залишається ситуація на західних кордонах Росії.

Азійські сусіди Москви спостерігають за подіями з великим занепокоєнням - зокрема, Китай, говорить професор Арне Вестал із Лондонської Школи Економіки.

"Я думаю, що росіяни не зовсім правильно зрозуміли позицію Китаю. Китайська політика акцентує увагу на невтручанні та суверенітету. Так, це важко для Китаю", - вважає експерт.

Президент Путін відвідає Пекін наприкінці травня, а президент Китаю Сі Цзіньпін обрав Москву для свого першого закордонного візиту минулого року.

Росія планує втричі збільшити експорт нафти до Китаю. Аналітики говорять, що зростання напруги в Україні примушує Москву шукати інші ринки збуту поза межами Європи – президент Путін націлився побудувати нафтопровід до Китаю. Але до угоди ще далеко, говорить Наташа Курт з Кінґс-коледжу.

"Це займе чимало часу, оскільки Китай хоче переконатися, що він матиме різні поставки", - впевнена експерт.

Курт говорить, що Кремль матиме проблему з підтримкою Пекіну через протистояння в Україні.

"Вони будуть набагато обережнішими. Я думаю, завжди треба остерігатися риторики, яка лунає всередині Росії. Китай ніколи не почуватиметься затишно з Росією", - впевнена Курт.

Китай побоюється посваритися з іншими світовими держави, говорить професор Арне Вестад.

"Не в останню чергу, з точки зору власних економічних інтересів Пекіну, позиція Вашингтону теж важлива. Тобто, ви не можете підтримувати політику, яка не схвалюється не лише американцями, але й європейцями. Розуміння цього важливо для китайців, з точки зору їх економічного розвитку", - заявив Вестад.

Інша економіка у Східній Азії – Японія – застосувала візові обмеження для деяких російських посадовців. Японський прем’єр-міністр Сіндзо Абе, який відвідав минулого тижня Брюссель, підтвердив союзницькі домовленості з Європою.

"Як демонструють події в Україні, світ став менш передбачуваним. Ми відповідально ставимося до активної співпраці Японії та ЄС щодо миру в цілому світі", - заявив прем'єр-міністр Японії.

Японія заявляє свої права на північні Курильські острови, якими у 1945 році заволодів СРСР, і які досі контролює Росія. Токіо може провести паралель з Україною, говорить Арне Вестад.

"З японської точки зору, існує багато спільного з російською поведінкою, коли справа стосується територій", - вважає Вестад.

Аналітики переконані, що через погіршення відносин із Заходом Росії дедалі важче буде знайти союзників на Сході, особливо на тлі напруженої ситуації в Україні.

Дивіться також: У США розробляють паливо з хромосом дріжджів
У США розробляють паливо з хромосом дріжджів
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG