Спеціальні потреби

Москва-Пекін


Росія має намір довести товарообіг з Китаєм до 200 мільярдів доларів до 2020 року. Про це в понеділок заявив президент РФ Володимир Путін в інтерв'ю китайським ЗМІ напередодні свого візиту до КНР, який пройде 20-21 травня.

«У 2013 році обсяг двосторонньої торгівлі впритул наблизився до позначки 90 мільярдів доларів, і це далеко не межа. Будемо намагатися збільшити товарообіг до 2015 року до 100 мільярдів, а до 2020 року - до 200 мільярдів», - цитує Путіна агентство ІТАР-ТАРС.

Очікується, що в ході візиту президента Путіна буде підписано контракт на будівництво газопроводу з Росії в КНР і постачання російського газу. Контракт мали намір укласти ще до кінця 2013 року, але позиції щодо ціни зблизити ніяк не вдавалося.

Російські ЗМІ вже називають візит «епохальним» і «наймасштабнішим». Голова програми «Проблеми нерозповсюдженн» Московського Центру Карнеґі Олексій Арбатов по-іншому оцінює перспективи поїздки президента РФ в Піднебесну. Він вважає, що переговорні позиції Москви в контексті сформованої міжнародної обстановки - невигідні.

«Тому в плані співробітництва, торгівлі, цін на газ і по суті деяких інших питань Росія піде на значні поступки, - зауважив він в інтерв'ю Російській службі
«Голосу Америки». - А китайцям навіщо йти на них – просто немає причини».

За висловом Арбатова, це буде дуже «фанфарна» міжнародна подія.

За даними "Московського комсомольця", Володимир Путін везе з собою практично половину російського уряду і регіональної еліти, а також топ-менеджерів 46 найбільших російських компаній.

«У Кремлі запевняють, що готові розвивати співпрацю на всіх фронтах - від енергетики та ВПК до туризму та народної медицини», - повідомляє газета.

Заступник директора Інституту міжнародних досліджень МДІМВ (У) МЗС РФ Віктор Мізін вважає, що візит Путіна цілком можна назвати якщо не історичним, то, принаймні, знаменним і каже:

«Ми бачимо, що у зв'язку з українською кризою і цілим рядом подій останніх років відносини Росії з Євросоюзом і США значно похолоднішали, - сказав він Російській службі «Голосу Америки». - Хоча загальна картина неоднозначна, але багато ключових західних країн зараз відносяться до Москви гірше, ніж це було в епоху Леоніда Брежнєва».

Це, за його словами, змушує російську дипломатію більш пильно дивитися на Азійсько-тихоокеанський регіон: «Тим більше, що там знаходяться, загалом, економіки майбутнього, як вважають всі експерти».

На його думку, КНР - якщо і не союзник, то явно дружня Росії країна.

«Про це говорить і характер двосторонніх відносин, - продовжив він. - Дві країни виступають майже в унісон щодо найголовніших світових проблем як постійні члени Ради Безпеки ООН. У Москви є набагато більше взаєморозуміння з Пекіном, ніж із Заходом».

Заступник директора Інституту міжнародних досліджень МДІМВ каже, що Росія буде і надалі швидкими темпами розвивати зв'язки з Китаєм.

Олексій Арбатов вважає, що останні події на міжнародній арені значно зблизили РФ та Китай і внесли напруження у відносини Москви із Заходом: «Нинішня криза навколо України, як частина кризи Росії у відносинах із Заходом, завдала великих збитків усім, крім Пекіна».

На його погляд, «елементи звернення за підтримкою до Китаю» в політиці Росії присутні так, як ніколи раніше.

«У нас прямо національне свято, коли Китай утримується в Радбезі (не виступає проти позиції Москви), - резюмував Арбатов. - У Китаю зараз прекрасне положення, як у мавпи на пагорбі, яка спостерігає за битвою тигра і дракона. І це сталося не стільки завдяки розуму китайців, скільки завдяки помилкам Росії і Заходу».
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG