Спеціальні потреби

У Китаї тривають протести проти цензури в ЗМІ


Вже другий день поспіль, сотні демонстрантів зібралися в місті Гуанджоу біля приміщення однієї з найбільших китайських газет Southern Weekly, де група журналістів вийшла на страйк на знак протесту проти ймовірного втручання влади в редакційну політику.

Сутички спалахнули після того, як до активістів, які тримали плакати і скандували гасла на підтримку медіа свободи, підійшла невелика група прихильників Компартії, які вимахували китайськими прапорами і портретами Мао Цзедуна.

Протестувальники закликають до відставки начальника відділу пропаганди провінції Гуандун. Минулого тижня цензори з Компартії переписали передовицю новорічного номера видання Southern Weekly, в якому журналісти закликали до проведення в країні політичних реформ. Цензори замінили заклик на текст, що вихваляє досягнення партії влади Китаю.

Відкритий протест проти цензури з боку однієї з провідних китайських газет став першим подібним виступом за останні двадцять років. Спостерігачі відзначають, що це стане серйозним випробуванням для нового керівника компартії, керівника КНР Сі Цзіньпіна, який закликав до більшої відкритості уряду.

У намаганнях обмежити публічну дискусію на цю тему, влада Китаю заблокувала пошук за запитом "Southern Weekly" на подібному Twitter китайському ресурсі Weibo. Крім того, були видалені сторінки в соціальних мережах деяких впливових китайських журналістів.

Досі офіційної відповіді від уряду немає і акціям протесту дозволено продовжуватися. Проте, у вівторок у передовиці державної газети Global Times зазначається, що «несподіваного закінчення» ситуації не буде і Китай «навряд чи матиме абсолютно вільні ЗМІ, про які мріють активісти».
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG