Спеціальні потреби

Захист сімейних цінностей чи нова цензура: законопроект №8711


Сумнівних законодавчих ініціатив у Верховній Раді чимало. Втім, про існування законопроекту №8711 знають і міжнародні правозахисні організації, і депутати Європарламенту, і Рада Європи. Мова йде про заборону пропаганди гомосексуалізму в Україні.

Автори ініціативи, представники різних українських партій переконані, що стоять на захисті сімейних цінностей та інтересів більшості українців. «Ми не проти чогось. Депутати, які відстоюють родинні цінності, родину в її біблійному розумінні як сполучення, шлюб чоловіка та жінки. Ми за це, а не проти когось», пояснює співавтор документу, член фракції БЮТ Павло Унгурян.

Запропонований документ вносить зміни у ряд законів та забороняє поширення будь-якої продукції, що містить пропаганду гомосексуалізму. Також документ пропонує забезпечити відповідальність за поширення такої продукції у Кримінальному кодексі від штрафу до позбавлення волі терміном до трьох років.
Ми не проти чогось. Депутати, які відстоюють родинні цінності, родину в її біблійному розумінні як сполучення, шлюб чоловіка та жінки».
Павло Унгурян, член фракції БЮТ

Більш радикально у підтримку законопроекту висловлюється засновник руху «Любов проти гомосексуалізму» Руслан Кухарчук. «Ми вважаємо, що гомосексуалізм – це хвороба. І, можливо, держава повинна створити спеціальні інститути, в яких ця хвороба виліковувалася б», - заявив активіст.

Проти прийняття документу вже висловився ряд міжнародних інститутів. Правозахисна організація «Вахта прав людини» (Human Rights Watch) офіційно звернулася до спікера Володимира Литвина із проханням відхилити такий законопроект. Такі ж заяви офіційно робили депутати Європарламенту, представництво ООН в Україні та «Міжнародна амністія» (Amnesty International).

Також Рада Європи у своїх рекомендаціях нагадала, що в Україні існує дискримінація за сексуальною орієнтацією та гендерною ідентичністю та запропонувала знайти шляхи вирішення проблеми, а не ускладнювати ситуацію.

На бік української гей-спільноти став і британський музикант сер Елтон Джон. Під час свого концерту у Києві він заявив, що всі люди різні і заслуговують на шанс. «Я закликаю разом із тобою, Україно, припинити насильство відносно геїв та сказати «Ні» закону №8711», - сказав зі сцени Елтон Джон.

Такий документ, що виступає проти представників іншої сексуальної орієнтації, не єдиний. Регіонал Вадим Колесніченко наразі лобіює законопроект, який забороняє «проведення будь-яких мітингів, акцій, демонстрацій, метою яких є поширення позитивної інформації про гомосексуалізм». У чому українські правозахисники вбачають широке поле для заборони свободи вираження, мирних зібрань.

«Я закликаю разом із тобою, Україно, припинити насильство відносно геїв та сказати «Ні» закону №8711»
Я закликаю разом із тобою, Україно, припинити насильство відносно геїв та сказати «Ні» закону №8711».
Елтон Джон, музикант

Поки законопроекти розглядають профільні комітети, Україні вже роблять конкретні заяви. Програма розвитку ООН (ПРООН) зазначила, що такі законопроекти несуть дискримінаційний характер, так як творитимуть перешкоди у доступі лесбійок і геїв до лікування від ВІЛ-інфекції, а це спричинить ріст епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні.

Також в ООН додали, що документи суперечать ряду міжнародних договорів та йдуть «врозріз із власною Конституцією України». Якщо ж парламент таки проголосує за такі ініціативи, міністр закордонних справ Нідерландів Урі Розенталь пообіцяв, що в такому разі його країна накладе вето на рішення Європарламенту про лібералізацію візового законодавства між Україною та Європою.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG