Спеціальні потреби

Якщо Росія нападе на Румунію, Польщу чи Литву, потрібно буде 2 тижні, поки НАТО прийде на допомогу - Бен Годжес 


Архівне фото від 24 березня 2016 року. Тоді командувач армією США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес під час військових навчань НАТО у Литві. (AP/Mindaugas Kulbis)
Архівне фото від 24 березня 2016 року. Тоді командувач армією США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес під час військових навчань НАТО у Литві. (AP/Mindaugas Kulbis)

Американський генерал у відставці Бен Годжес заявив, що у випадку нападу Росії на одну з країн НАТО, мине близько двох тижнів, поки союзники зможуть прийти на допомогу. Про це він сказав в інтерв'ю румунському телебаченню, яке вийшло в ефір 25 травня.

“Якщо припустити, що ми не почали рухатися заздалегідь (перед потенційним нападом - ред.), то Румунії та всім іншим країнам - Польщі, Литві, усім - доведеться чекати, напевне, два тижні, перш ніж прибудуть додаткові сили”, - сказав Годжес.

“Якщо задуматись над тим, як побудована оборона НАТО, зокрема, бойові групи передової присутності, сили НАТО, сили приймаючих країн, які зупинятимуть перші атаки, протиповітряна оборона, сухопутна оборона, ВМС тощо, то критичною частиною захисту є те, що нація повинна вважати, що вам доведеться бути сам на сам з противником близько двох тижнів”, - зазначив колишній військовий генерал США.

Цей час піде, за його словами, щоб зорганізувати війська інших країн, а також всі сухопутні війська у самій країні, на яку напали. “Повітряні сили зможуть прибути раніше, військово-морські сили інших країн – Туреччини та Болгарії – також могли б прибути трохи швидше”, - зауважив він.

Журналіст попросив Годжеса роз’яснити 3-тю статтю Північноатлантичного договору, де мовиться, що кожна країна-член НАТО має бути достатньо стійкою, щоб протистояти серйозним потрясінням, стихійним лихам, збою критичної інфраструктури або збройному чи гібридною нападу.

Якщо росіяни захочуть напасти на одну з країн НАТО, наприклад, запитав румунський журналіст, “всі знають, що з першої секунди НАТО буде реагувати з території Румунії, щоб захистити кожен її дюйм. Але також існує третя стаття Вашингтонського договору, яка говорить, що союзники повинні мати національну спроможність протистояти, допоки не прийдуть інші війська НАТО. Як довго ми повинні будемо чинити цей опір?”

Бен Годжес, який в минулому очолював Сухопутні війська США в Європі, звернув увагу на важливість третьої статті статуту НАТО.

“Добре, що ви нагадали своїм глядачам про статтю третю, яка говорить кожній країні про те, що вони зобов’язані бути готовими захищати себе та допомагати захищати інших. Третя стаття не дуже всі відома, але саме з неї походить справа про 2% на оборону. До речі, я думаю, що цю цифру замінять на 3%, які, гадаю обговорюватимуть на саміті НАТО у Вашингтоні в липні”, - сказав генерал у відставці.

За словами Годжеса, все залежатиме також від того, чи матиме країна попередження про потенційну атаку, “і чи матимуть наші політичні лідери сміливість почати діяти перед нападом, тоді ці два тижні можна було б значно скоротити. Більшість країн не бажає починати якісь дії, через побоювання, що їх сприйматимуть як провокаторів, мовляв, щоб не створити причину, аби Росія мала виправдання для нападу”.

"Якщо це (потенційне вторгнення - ред.) починатиметься з холодного старту, це означає, що потрібно буде знайти транспорт, треба буде почати рухатися. І як ми з вами багато разів обговорювали, важко пересуватися по Румунії. Транспортна інфраструктура тут не дуже хороша. Частково захист країни залежить від здатності рухатися всередині країни. Наявність хороших автомагістралей є важливим не лише для того, щоб людям було легше добратися на роботу, на узбережжя Чорного моря відпочити, або піднятися в гори Трансильванії, це також важливо для здатності швидко переміщати військові сили”, - зазначив Бен Годжес.

Велика частина оборони — це не лише військо, це суспільство
Бен Годжес

"Причина, чому ми маємо міждержавну автомагістраль у Сполучених Штатах, бо коли Ейзенхауер був президентом, він пам'ятав німецькі автобани під час Другої світової війни. І він пам’ятав, як у 1930-х роках під час навчань йому довелося місяцями вести війська від східного узбережжя США до західного. Він розумів, що важливою частиною оборони Америки є хороша транспортна мережа", - наголосив генерал у відставці.

За словами Годжеса, румунська влада наразі на правильному шляху у питанні власної оборони, “ваші лідери розуміють реальну загрозу, яка виходить від Росії, і потребу, щоб румунські сили та народ були готові захищати свою країну”.

“Велика частина оборони — це не лише військо, це суспільство. Чи є у нас стійке суспільство, де людьми не так легко маніпулювати за допомогою дезінформації, наприклад, де люди довіряють своєму уряду, довіряють військовим, своїм ЗМІ, щоб з ними можна було поговорити по-дорослому. Це важливо”, - наголосив Годжес на важливості інформаційної складової в час війни.

У мережі Х Бен Годжес написав, що для НАТО, і зокрема для США, перемога України над Росією є стратегічно важливою, щоб забезпечити безпеку союзників у Європі.

"У стратегічних інтересах Америки, щоб Україна перемогла Росію. Це розв'яже проблему європейської безпеки на наступні 50 років. І для цього не буде потрібно жодного солдата НАТО. Для цього потрібна лише наша політична воля та промислова підтримка", - написав колишній командувач Сухопутних військ США в Європі, генерал у відставці Бен Годжес.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG